UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США заявили про викриття трьох російських шпигунів

Двоє вже покинули країну, одного затримали.

Федеральна прокуратура Південного округу Нью-Йорка оголосила про викриття "російської шпигунської організації", повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

До її складу нібито входили 39-річний Євген Буряков, 40-річний Ігор Споришев і 27-річни Віктор Подобний. Головний прокурор округу Прип Бхарар повідомив, що Буряков, що працює в СЗР, знаходиться в Нью-Йорку як співробітник одного з російських банку і займався збором розвідувальної інформації.

Місцеві ЗМІ вважають, що мова йде про Зовнішекономбанк. Його представництво знаходиться в будинку № 777 за Третій авеню - майже навпроти нью-йоркського корпункту ТАСС. Євген Євгенович Буряков числиться в списку його співробітників в якості заступника представника банку.

Офіційно Буряков не мав відношення до уряду Росії, а тому не міг відвідувати нью-йоркську резидентуру СЗР на Манхеттені. Для доставки зібраної інформації до нього були приставлені кадрові співробітники СЗР Спорышев і Подібний.

Споришев 22 листопада 2010 р. по 21 листопада 2014 р. був торговим представником Росії в Нью-Йорку. Подобний з 13 грудня 2012 р. був аташе постійного представництва Росії при ООН.

Обидва вже покинули США і знаходяться поза дією американської юрисдикції. Буряків залишався в США і був в понеділок вранці заарештований у себе в Бронксі. Його повинні доставити в манхеттенський федеральний суд для первинного оформлення.

Споришева і Подобного звинувачують не в шпигунстві, а у змові, в ході якої Буряков, порушуючи закон не зареєструвався в мін'юсті США як іноземний агент, а двоє інших йому сприяли. Кожному загрожує до 15 років в'язниці.

З судових документів випливає, що серед інших завдань, поставлених Бурякову "Центром", був збір розвідданих на тему західних санкцій проти Росії.

Влітку минулого року Буряков неодноразово зустрічався з таємним інформатором ФБР, який видавав себе за представника великого інвестора, що бажає вкласти гроші в казино в Росії. Він нібито брав у того документи, які, за його словами співрозмовника, були взяті в якомусь державному відомстві США і стосувалися американських санкцій проти Росії.

Споришев і Подобний не тільки отримували розвіддані від Бурякова, але і нібито збирали їх самі. Зокрема, вони нібито намагалися вербувати студенток, випускниць і аспіранток одного нью-йоркського вузу.

Раніше західні ЗМІ писали, що шпигуни Росії повернулися в Європу через нову "Холодну війну". Використовуючи методи СРСР, російські спецслужби намагаються просувати інтереси Москви на Заході, впливати на громадську думку і вербувати шпигунів.

Після початку конфлікту в Україні у Польщі також відзначили ріст активності російських шпигунів. За словами голови Агентства внутрішньої безпеки Польщі Даріуша Лучака, загалом активність російських спецслужб на території Польщі "незмінно висока протягом багатьох років".