UA / RU
Підтримати ZN.ua

У сформованих умовах облікову ставку слід було б зберегти незмінною – експерт

Інфляція за коронавіруса може прискоритися.

В умовах невизначеності, яка викликана через коронавірус, є доцільність не знижувати облікову ставку НБУ, оскільки інфляція може прискоритися. Про це у своїй статті для ZN.UA пише Михайло Джус, завідувач відділу фінансових ринків GROWFORD Institute.

"З іншого боку, беручи до уваги цілковиту непрогнозованість розвитку ситуації в умовах пандемії COVID-19 і розгортання світової фінансово-економічної кризи, не можна виключати, що за рік темпи інфляції прискоряться до більш 10%. У такому разі вище зазначене зниження облікової ставки не буде відповідати логіці інфляційного таргетування. Значно більш відповідальним за таких обставин було б збереження облікової ставки незмінною, а також розрив її прив'язки до ставки за двотижневими депозитними сертифікатами та зниження останньої (після стабілізації ситуації на валютному ринку)", - пише автор.

Детальніше про недоліки в роботі НБУ читайте в статті Михайла Джуса, завідувача відділу фінансових ринків GROWFORD Institute, раніше завідувача відділу досліджень монетарного та валютного регулювання Експертно-аналітичного центру "Оптима" – "П'ять кроків Нацбанку, уповільнюють економічне зростання".