UA / RU
Підтримати ZN.ua

У розпорядження АРМА передано майно банку "Фінанси та Кредит"

Загальна сума переданого майна та актив становить понад 2,5 мільярда гривень.

Офіс генпрокурора передав в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів арештоване майно банку "Фінанси та Кредит".

Про це інформує сайт Офісу генерального прокурора.

Передано зокрема, заарештовані грошові кошти, активи, а також 26 об'єктів нерухомості.

"Прокурори Офісу Генерального прокурора на підставі постанови Печерського районного суду м.Києва в управління АРМА передані заарештовані корпоративні права, грошові кошти і 26 об'єктів нерухомості у виробництві щодо розтрати грошових коштів АТ Банк "Фінанси та Кредит" на суму понад 2,5 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

До активів увійшли також оздоровчі комплекси, готелі, житлові і комерційні приміщення, розташовані в центрах Києва, Харкова, Полтави і Кривого Рогу загальною площею понад 22 тис. кв. м. У разі прийняття судового рішення про конфіскацію, активи і накопичені з відповідної суми відсотки будуть перераховані до державного бюджету. Зазначені активи належать кінцевому бенефіціарним власнику банку.

Читайте також: Рада відправила на доопрацювання законопроект про вдосконалення діяльності АРМА

Слідство встановило, що офшорна компанія, пов'язана з кінцевим бенефіціарним власником банку, в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а між українським банком та іноземними були укладені договори застави на суму понад 113 млн доларів США. Цими договорами український банк доручався за офшорну компанію власними коштами, розміщеними на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторів.

У 2015 році через невиконання зобов'язань офшорною компанією, за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків українського банку близько 113 млн доларів США, що на той час було еквівалентно 2,5 млрд грн. Такі дії вплинули на ліквідність банку, що, врешті-решт, позначилося на його платоспроможності та сприяло початку процедури ліквідації фінустанови.

За підсумками розслідування повідомлено про підозру восьми особам: кінцевого бенефіціарним власнику, голові правління банку і керівництва фінустанови. Процес по виявленню і передачі в АРМА активів осіб, причетних до кримінального злочину триває і зараз.

Раніше повідомлялося, що Агентство по розшуку та управління активами передало в управління заарештований пакет акцій компанії ПрАТ "Газтранзит" новому керуючому АТ "Укртрансгаз".

Після отримання акцій, агентство провело конкурс на кінцевого керуючого.

Також раніше Національний банк виключив з Державного реєстру фінансових установ (ГРФУ) ТОВ "Фінансова компанія "Кредит Експерт", ТОВ "Бізнес інвестицій і заощаджень" і ТОВ "Фінансова компанія "Фінроял" на підставі їх заяв.

Рішення про виключення відповідних установ комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінпослуг НБУ прийняв на засіданні 4 грудня. Регулятор анулював ліцензії фінкомпаній.