UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії назвали терміни очищення нафтопроводу "Дружба" від неякісної нафти —Ъ

На очищення нафтопроводу знадобиться від шести до восьми місяців.

Для повного очищення нафтопроводу "Дружба" від неякісної нафти буде потрібно від шести до восьми місяців. Про це заявив віце-президент російської "Транснєфті" Сергій Андронов в інтерв'ю виданню КоммерсантЪ.

"Загальний обсяг некондиційної нафти, що поставлено по нафтопровідній системі "Дружба" та через порт Усть-Луга, склав близько 3 млн тонн... За нашими прогнозами, на це (очищення - ред.) буде потрібно близько шести-восьми місяців", - сказав він.

За словами Андронова, чиста російська нафта вже поставляється в Білорусь, Словаччину, Чехію та Угорщину.

"Нафта, що відповідає нормативним показникам, з 4 травня надійшла на НПЗ Білорусі, 10 травня в порт Усть-Луга, а з 23 і 29 травня відповідно через Україну, Словаччину, Чехію та Угорщину", - додав він.

Нагадаємо, що минулого тижня Москва і Мінськ домовилися, що Росія поверне реверсом один мільйон тонн забрудненої нафти з території Білорусі назад в свою систему і розмістить її в підготовлених ємностях. Ці заходи дозволять розблокувати експорт Urals по північній гілці "Дружби". З 24 травня по 27 травня - Білорусь повернула Росії 80 000 тонн "брудної" нафти.

Повідомлялося, що "Укртранснафта" відновила транзит нафти в Євросоюз по магістральному нафтопроводу "Дружба".

Детальніше про кризу з неякісною російською нафтою читайте в статті Сергія Куюна "Зіпсована "Дружба" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".