UA / RU
Підтримати ZN.ua

У РФ вирішили стимулювати внутрішній попит: на економіку гасла не діють

Росіяни бідніють та економлять на всьому.

Віце-прем'єр РФ Андрій Білоусов днями назвав чотири заходи, які будуть застосовуватися для стимулювання внутрішнього попиту (щоб населення почало купувати товари): стимулювання інвестицій, розширення експорту, підтримка населення та розблокування кредитування. А голова ЦБ Ельвіра Набіулліна заявила, що треба переосмислити роль експорту та перенаправити виробництво на внутрішній ринок. Про це повідомляють росЗМІ.

Але щоб зростали внутрішній попит та споживання у людей мають бути: по-перше, гроші і, по-друге, впевненість у завтрашньому дні.

При цьому у РФ населення критично скоротило споживання. Так, вартість новобудов «занурилася у стагнацію на тлі зниження попиту». Забудовники вже почали надавати квартири для тест-драйву потенційним покупцям, щоб хоч якось стимулювати активність останніх. Як виявилося, більшість вважає за краще не витрачати гроші навіть на запаси продуктів, незважаючи на страхи щодо дефіциту у майбутньому. Про це свідчать результати дослідження центру НАФІ.

У РФ припускають, що найближчим часом влада підвищить пенсії та зарплати бюджетникам, щоб стимулювати внутрішній попит. Але це не допоможе економіці РФ, розповідаємо чому:

Але й із бюджетниками не все просто. Вони не захищені на 100%. Не варто забувати про тренд, який давно намітився - скорочення чисельності зайнятих у бюджетній сфері. Наприклад, вчитель звільняється або виходить на пенсію, а на його місце не беруть нового. Зарплата при цьому дістається у вигляді доплат колегам, навантаження на яких зросло.

Читайте також: Рубль проти долара: російська валюта не реагує на Путіна та Центробанк, експорт на межі собівартості

Нагадаємо, що РФ є рекордсметом щодо ухвалення проти неї санкцій. Вчора Естонія з 10 липня заборонить ввезення підсанкційних товарів із РФ.