UA / RU
Підтримати ZN.ua

У разі війни Росії з Україною подорожчає нафта, знизиться зростання світового ВВП, а світова інфляція збільшиться вдвічі

Такий невтішний прогноз аналітиків JPMorgan.

Аналітики JPMorgan внесли коригування у свій попередній прогноз щодо цін на нафту, розрахунку зростання світового ВВП, а також рівня світової інфляції. Причина корекції — геополітична напруга між Росією та Україною.

Згідно з новим прогнозом, з урахуванням впливу можливого військового конфлікту між Росією та Україною на фінансовий ринок, а також наслідки можливих американських санкцій проти Москви, які можуть бути введені у разі її вторгнення в Україну, ціна бареля нафти досягне $150 замість запланованих раніше $100 за бочку.

Якщо ціна на нафту досягне зазначеної позначки, темпи зростання ВВП у світі в першій половині року можуть скоротитися до 0,9%, тоді як на даний момент очікується зростання в межах 4,1%.

Зачеплять зміни й світову інфляцію. За вищеописаного сценарію інфляція досягне — 7,2% замість прогнозованих 3%. Це змусить центробанки країн світу ще більше посилювати валютну політику.

 

В Україні оптові ціни на бензин і дизпаливо зростають стрімкими темпами. А отже, зростають ціни в дрібному опті і, відповідно, в мережах АЗС. Оптовики переглядають ціни кілька разів на день.

Читайте також: Шмигаль обігнав Fitch, експертів та аналітичні центри за точністю прогнозів у 2021 році - дослідження

 20 січня Нацбанк підвищив облікову ставку до 10%. Також регулятор переглянув усі свої прогнози щодо розвитку економіки України .

Про те, що чекає економіку України цього року, читайте у статті Юлії Самаєвої — "Девальвація, інфляція, борги. Економічні наслідки політичної напруги".