UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді хочуть змінити правила надання відпусток українцям

Серед запропонованих норм є і відверто сирі. Наприклад, проєкт не обмежує, скільки років без відпустки може працювати людина під час війни.

В Україні хочуть переглянути правила надання працівникам щорічних відпусток. Із відповідною ініціативою виступили народні депутати від "Слуги народу".

Читайте також: Відпустки, сумісництво, звільнення, обчислення стажу - які зміни внесено до Трудового кодексу

Найближчим часом парламент має розглянути відповідний законопроект № 8313, який покликаний впорядкувати цю процедуру.

"Деякі положення законодавства про відпустки взагалі застаріли, не відповідають сучасним тенденціям, створюють додаткове адміністративне навантаження на роботодавців, працівників та органи державної влади, гальмуючи розвиток національної економіки", - йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Також, зазначеним законопроектом прибираються колізії у законодавстві про працю між нормами Кодексу законів про працю України та іншими актами законодавства.

Читайте також: Держслужбовцям в Україні зменшать відпускні: відкладати відпустки стане невигідно

Отже, які зміни в наданні відпусток пропонують:

Водночас, згідно із проєктом, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Читайте також: Право на відпустку: в Держпраці вказали, яка має бути мінімальна тривалість, незалежно від форми трудових відносин

Причому, законопроєкт не обмежує, скільки років без відпустки може працювати людина.