UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НБУ прогнозують незначний вплив перемоги Трампа на валютний ринок України

Турбулентність на світових фінансових ринках не може вплинути на Україну через її відсутність на ринках капіталу.

Ситуація, що склалася на зовнішніх ринках у зв'язку з результатами виборів в США, може мати обмежений короткостроковий вплив на стан українського валютного ринку, йдеться в заяві заступника голови Національного банку України Олега Чурія.

"Як і у випадку з Brexit раніше цього року, посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки. При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів в США відреагують ціни на нафту", - йдеться в коментарі.

За прогнозами НБУ, ціни ж на зернові, олію та метали, які є основним експортним товаром України, відреагують менш суттєво і з часом відіграють падіння. "А отже, у випадку їх тимчасового просідання це не зможе нівелювати значні надходження від експорту нового врожаю для українського валютного ринку", - наголосив Чурій.

"Турбулентність на світових фінансових ринках не матиме значного впливу на валютний ринок з огляду на відсутність наразі доступу України до ринків капіталу", - додав Чурій.

Відтак у НБУ не очікують на таку волатильність обмінного курсу, яка створила б суттєві ризики для виходу інфляції за межі цільових показників (12% +/-3 п.п. на 2016 рік та 8% +/-2 п.п. на 2017 рік).

"Ми очікуємо, що приплив надходжень виручки від експорту зерна та олії продовжить бути ключовим фактором, який буде визначати стан міжбанківського валютного ринку України до кінця року", - відзначив заступник голови НБУ.

Нагадаємо, що на виборах президента США переміг республіканець Дональд Трамп. Кандидат від демократів Гілларі Клінтон вже привітала Трампа з перемогою

Як пише Bloomberg, перемога Трампа шокувала трейдерів. Ф'ючерс на індекс S&P 500 впав на 5%, провокуючи падіння європейських акцій так само, як після того, як Велика Британія шокувала голосуванням за вихід з Європейського Союзу. Золото росте разом з іншими безпечними активами, включаючи ієну і суверенні облігації.