UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАЗК підготували два протоколи стосовно дій двох заступників Єрмака, які "не зіллють" Печерському суду

Замість дискредитованого Печерського суду розглянути два нові протоколи може Антикорупційний суд України.

Судячи з того, що два протоколи Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) складені щодо дій заступників керівника офісу президента, можна сказати, що офіс — структура з високим корупційним ризиком, повідомляє "Радіо Свобода". Таку думку висловив заступник голови НАЗК Артем Ситник.

Читайте також: НАЗК склало протокол на Шурму

"Цей протокол (про адмінпорушення  заступника керівника ОПУ Ростислава Шурми — ред.) складав я. Нещодавно я складав протокол ще одному, вже колишньому заступнику керівника офісу президента. Це був Кирило Тимошенко. (…) Мабуть, все ж таки можна сказати, що так. Але час покаже", — сказав Артем Ситник.

Заступник голови НАЗК зауважив, що багато справ про виявлені Агентством адміністративні порушення потрапляють до Печерського райсуду Києва, де можуть бути "злиті".

Читайте також: Троє суддів Печерського райсуду тісно пов’язані із Татаровим – розслідування

Тому, за словами заступника голови НАЗК, "є ініціатива — передати ці протоколи на розгляд Антикорупційного суду".

Зокрема, саме Печерський суд виправдав Тимошенка, якого НАЗК підозрювало у використанні службового становища з власною метою: у 2022 році він тричі жив у готельному комплексі Emily Resort, зокрема, разом із родиною, а також отримав у прокат автомобіль Porsche Taycan.

Читайте також: Більшість українців не довіряють антикорупційним органам – НАБУ, САП та НАЗК

Як повідомив Артем Ситник, на сьогоднішньому етапі у НАЗК достатньо тісна співпраця з антикорупційною прокуратурою саме в напрямі подачі позовів про стягнення необґрунтованих активів. Якщо сума необґрунтованих активів більше 9 мільйонів, то це кримінальна відповідальність. Тоді проводиться розслідування, залежно від суб’єкту, певним правоохоронним органом. Якщо ці активи менше 9 мільйонів, тоді подається позов антикорупційної прокуратури до антикорупційного суду.

Раніше ми писали про те, що перед командою Національного агентства з питань запобігання корупції стоїть амбітна задача – перевірити близько 1,5 мільйона декларацій за 2021, 2022 та 2023 роки.