UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нацбанку розповіли про майбутні скорочення

Решта співробітники зможуть розраховувати на підвищення зарплати.

Національний банк України вже звільнив понад 4000 співробітників, і планує до кінця року скоротити їх кількість ще на дві з половиною тисячі. Про це в інтерв'ю виданню Новое Время розповів директор департаменту персоналу НБУ Роман Борисенко.

Таким чином, кількість штатних одиниць за рік планують зменшити з 11 800 до 5 300.

За словами Борисенка, керівництво банку не ставить перед собою завдання "прибрати конкретних людей". Оптимізація кадрової структури та підвищення ефективності роботи є однією з головних завдань установи сьогодні. НБУ вже прийняв на роботу 200 нових фахівців. Серед співробітників − один іноземець, громадянин ФРН Аксель Штефан Сауер, який з 2012 року працює консультантом з локального фінансування Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

У першому кварталі 2015 року завершено реорганізацію центрального апарату, до кінця року запланована ліквідація територіальних управлінь і впровадження в регіонах системи "єдиного вікна" для фізичних та юридичних осіб.

Крім скорочення персоналу, менеджмент НБУ переглядає принципи матеріальної винагороди співробітників. На сьогоднішній день оклад становить 20% зарплати, а 80% припадає на різні премії, надбавки і доплати. У найближчих перспективах − збільшення частки окладу в зарплаті до 80-90%, суттєве збільшення його розміру, а також відмова від "святкових" і "ювілейних" премій. Преміювання працівників буде здійснюватися з урахуванням якості їх роботи та показників впроваджуваного коефіцієнта ключових показників ефективності.

У зв'язку з масовими скороченнями штатів керівництво НБУ готується до позовів з боку звільнених працівників і профспілок.

18 вересня учасники Національної ради реформ порахували доцільним відкликати з Верховної Ради ухвалений у першому читанні проект закону "Про державну службу".

Радник президента Петра Порошенка і його представник в уряді Олександр Данилюк, назвав відкликання законопроекту з парламенту "спонтанним рішенням", заснованим на фактах.

У той же час, глава держави під час зустрічі з єврокомісаром Вірою Юров пообіцяв підтримати прийняття нового закону про держслужбу після його експертної оцінки європейськими фахівцями та внесення необхідних поправок.