UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нацбанку пояснили стрімке подорожчання борщового набору

Продукти харчування в квітні подорожчали на 5%.

У Нацбанку прокоментували стрімке зростання цін на продукти харчування, який прискорився до 5,1% у квітні. На думку регулятора, причиною подорожчання став неврожай і дефіцит імпортних овочів. Також на формування цін вплинули перебої у поставках нафтопродуктів з Білорусі та обмеження з боку РФ експорту енергетичних товарів.У Держстаті зазначають найбільше зростання цін на білокачанну капусту і цибулю.

"Це обумовлено виникненням ажіотажного попиту через недостатню пропозицію цих продуктів в Україні та країнах-імпортерах у результаті слабкого врожаю минулого року, так і порівняно несприятливих погодних умов у квітні поточного року", - йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку в Facebook.

Також регулятор підкреслює, що траєкторія цін у найближчі місяці піде на спад. Отже, інфляція буде продовжувати знижуватися згідно з прогнозом і прагнути до мети 5% +/- 1 п. п., якої досягне в 2020 році.

Як повідомлялося, у квітні інфляція в Україні прискорилася до 1% в місячному вираженні, і до 8,8% - в річному. За рік соціальний овочевий кошик зріс в ціні за даними статистики на 47%, а за даними Асоціації постачальників торговельних мереж - на 37%. З квітня 2018 року по квітень 2019 несоціальний овочевий кошик подорожчав на 16%, з 431,2 грн до 499,6 грн.

Детальніше про інфляційні ризики в 2019 році читайте у статті Марії Репко "Сім завдань для НБУ, або Чого чекати в 2019 році від політики у фінансовому секторі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".