UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВФ поки не готові говорити про терміни надання Україні чергового траншу

Україні необхідно слідувати плану реформ, щоб досягти угоди з МВФ щодо чергового перегляду програми.

Перший заступник керуючого директора МВФ Девід Ліптон під час візиту в Київ не обговорював з владою України дату прибуття до Києва місії фонду, яка повинна вирішити питання про надання чергового траншу кредиту.

"Швидше, ми були зосереджені на обговоренні подальших кроків, необхідних для того, щоб Україна могла просунутися вперед у виконанні програми", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, метою програми на поточному етапі є перехід від стабілізації економічної ситуації до певних структурних реформ в Україні. У зв'язку з цим в програму включений такий структурний орієнтир, як створення антикорупційного суду. "Що для нас важливо, і що було узгоджено в ході мого візиту - це створення такої антикорупційної структури, яка буде ефективною і результативною", - зазначив він.

Ліптон також повідомив, що в програму включений такий структурний маяк, як реформування процесу приватизації держпідприємств, і МВФ очікує прийняття відповідних нормативних актів.

Крім цих заходів, для подальшого просування за програмою, зазначив заступник голови Фонду, важливо зберегти вже впроваджені зміни, зокрема, стосуються внутрішніх цін на газ і газотранспортної системи в цілому. "З усуненням існуючих раніше дотацій тарифи повинні змінюватися у відповідності з міжнародними цінами на газ: якщо ціни йдуть вгору - тарифи зростають, якщо падають, знижуються і тарифи. З цією метою узгоджена формула", - сказав він.

"Був також представлений проект держбюджету на 2018 рік, але нам ще необхідно вникнути в деталі. Непроста справа досягнення бюджетних цілей залежить, в першу чергу, від стійкості економіки. Тому ми будемо дивитися, чи достатньо стійкий держбюджету в поточних економічних умовах", - додав він.

Читайте також: Данилюк розповів про переговори з МВФ щодо ціни на газ для населення

Раніше фінансів України Олександр Данилюк після зустрічі з керівництвом МВФ у Вашингтоні заявив про те, що Україна може отримати черговий транш в рамках програми EFF до кінця року.