UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінсоцполітики розробили законопроєкти про тимчасове позбавлення пенсій

Попри те, що державою гарантується право на пенсії усім громадянам, у Мінсоцполітики вважають, що є категорія осіб, яка це право може тимчасово втратити.

Мінсоцполітики розробило три законопроєкти, в яких пропонується тимчасово позбавляти пенсійних виплат (тимчасово відмовляти в їхньому призначенні) певних категорій громадян. Законопроєкти оприлюдненювалися на сайті міністерства для громадського обговорення.

Йдеться, зокрема, про проєкти:

Хоча згідно із законодавством України державою гарантується право на пенсійне забезпечення усіх її громадян, у тому числі засуджених, у Мінсоцполітики вважають, що є категорії засуджених, яких це право не стосується. Зокрема, йдеться про осіб, які під час війни підтримали агресора чи перейшли на його сторону, вчинили кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України.

Так, заплановано припинити виплату пенсії або не призначати її особі, яка відбуває покарання за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених такими статтями ККУ:

Втім, позбавляти пенсії будуть не назавжди. Виплата має припинятися з дати набрання законної сили обвинувальним вироком суду.

А ось після відбуття покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі за вчинення відповідного кримінального правопорушення виплата пенсії поновлюватиметься (може бути призначена).

Нагадаємо, проживання за кордоном також може стати підставою для позбавлення пенсії та довічного утримання. Такий законопроект вигадали вже у Міністерстві фінансів.