UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінфіні розповіли про основні проблеми в теперішній системі соцвиплат в Україні

Андрій Рязанцев у розмові з DT.UA заявив, що частини теперішньої "системи" соцвиплат не перетинаються, що породжує можливості для незаконних схем.

База соцвиплат і система контролю за нарахуванням і здійсненням виплат знаходяться в одних руках - Мінсоцполітики - по суті, "закритій наглухо" системі, а суть і основна проблема чинної системи соціальних виплат в тому, що її частині не перетинаються.

Про це заявив в інтерв'ю DT.UA глава департаменту фінансів соціальних програм Мінфіну Андрій Рязанцев.

юдина може все життя працювати й не знати, що хтось за неї отримує якісь соціальні виплати, значачись у Мінсоцполітики незаможним. Базу всіх соціальних виплат потрібно було централізувати вже давно. На це виділялися гроші у 2012 р. Впродовж останніх двох років також ішлося про створення єдиної соціальної платформи, під яку давно виділив кошти Світовий банк. Але дата запуску чомусь постійно переноситься. Тепер ідеться вже про 2017-2018 рр.", - зазначив Рязанцев.

Читайте також: Новий міністр соцполітики поділяє погляди Розенка щодо верифікації переселенців Мінфіном: "Користі немає жодної"

аза соцвиплат (точніше, її нецентралізовані розрізнені частини) і система контролю за нарахуванням та проведенням виплат перебувають в одних руках - Мінсоцу. По суті, закритої наглухо системи. Там потрібна не те що перевірка, там потрібне повне перезавантаження. Необхідно створити єдиний фронтофіс, єдину високотехнологічну організацію, скоротивши 120 тис. працівників і 124 розрізнені організації. У результаті чого, натиснувши на одну кнопку і ввівши одне прізвище, можна буде отримати вичерпну інформацію про фізособу, котра має соціальні пільги. А також про її статус, на базі відкритої інформації всіх держреєстрів, і про права претендувати на той чи інший вид соціальної допомоги. Так працює система в Європі. Що ж до соціального інспекторату, то він необхідний як окремий держорган", - зазначив він.

На думку Рязанцева, сьогоднішня модель соціального інспекторату неефективна.

"1300 осіб сидять у районах і, теоретично, мають "стукати" на працівників соціальних служб, які сидять поруч із ними. У половини соцінспекторів немає навіть комп'ютерів. Люди пишуть запити вручну, як у XVIII ст., виявляючи аж 0,9% порушень. Передбачувано. Як, утім, цілком передбачувані й результати нашої верифікації. Не можна тримати ризики там, де ти тримаєш продажі. Інакше конфлікт інтересів, перешкоди формуванню соціальної політики в цілому. Продавець соціальної допомоги й інспектор-контролер - це різні функції. Знаходити людей, котрим потрібна допомога, і боротися з шахраями - це різні функції. Універсальні солдати бувають тільки в кіно", - заявив Рязанцев.

Нагадаємо, Рязанцев заявив, що виходячи з перших результатів верифікації соціальних виплат, яку в березні почало Міністерство фінансів, близько 60 млрд грн бюджету можуть йти на незаконні соцвиплати.

Детальніше про схеми і статистику за результатами верифікації Мінфіну читайте у розмові Інни Ведернікової з головою департаменту фінансів соціальних програм Мінфіну Андрієм Рязанцевим "Близько 60 млрд грн бюджету можуть іти на незаконні соцвиплати" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".