UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінекономіки прогнозують падіння ВВП в першому кварталі

Але в міністерстві вважають, що бізнес адаптувався до карантинних обмежень.

За підсумками першого кварталу очікується падіння ВВП на рівні 2,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Про це розповів глава Мінекономіки Ігор Петрашко в інтерв'ю виданню Корреспондент.

"Зростання кількості інфікованих і збільшення числа регіонів в" червоній "зоні - це ризики, але вони не будуть мати такого негативного впливу на економіку, як в квітні-травні 2020 року. Бізнес і суспільство вже адаптувалися до обмежень", - пояснив Петрашко.

За його прогнозами, приплив прямих іноземних інвестицій за підсумками 2021 року становитиме $1,5-2 млрд. Продуктивність праці збільшиться на 3,5% в 2021 році. Експорт товарів і послуг покаже зростання в 7%, імпорт - 13,7%, за підсумками року.

За його словами, традиційні сектора будуть домінувати, але також буде спостерігатися зростання секторів з високою доданою вартістю.

"Це IT-сектор, який має постійну тенденцію до зростання і збільшення частки в ВВП. Ще один напрямок - стимулювання переробки в агропромисловому секторі. Крім того, інвестиції в зрошення на півдні України і агрострахування", - резюмував Петрашко.

Читайте також: Падіння реального ВВП вимагає послаблення податкового тиску

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд прогнозує, що ВВП України в 2021 році зросте на 4,0%.

Світовий банк підвищив прогноз зростання   валового внутрішнього продукту України (ВВП) у 2021 році з 3% до 3,8%. Про це йдеться в березневому економічному огляді СБ. Однак при цьому погіршений прогноз зростання ВВП у 2022 році до 3% в порівнянні з 3,1% в січневому прогнозі.