UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кремлі прокоментували нові санкції США проти "Північного потоку-2"

Там нагадали, що діалог між Москвою та Вашингтоном все ще намагаються відновити. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Штати розширять санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2" - під обмеження потраплять судна, які брали участь у будівництві. На це вже відреагував прессекретар російського президента Дмітрій Пєсков, слова якого цитує "Інтерфакс".

"Вважаємо це незаконним, неправильним, тим більше на тлі напружених спроб розвивати втрачений раніше діалог", — сказав він.

Пєсков назвав ці обмеження "продовженням санкційної мови, від якої ніяк завзято не хоче відмовлятися Вашингтон". 

Читайте також: Запуск "Північного потоку-2" посилить залежність ЄС від Росії — Кислиця

Нагадаємо, 16 листопада німецький регулятор BNetzA призупинив сертифікацію газопроводу через невідповідність "організаційної форми" оператора Nord Stream AG європейському газовому законодавству: той має бути повністю відокремлений і незалежний від російського "Газпрому". Російський газовий монополіст погодився створити формально незалежну дочірню компанію чинного оператора для управління тією частиною газопроводу, яка розташована в Німеччині.

Україна також братиме участь у сертифікації газопроводу. Київ наполягає на тому, що до російського газопроводу та оператора правила європейського газового ринку мають застосовуватися повною мірою. За сприятливого для Росії результату, сертифікація "ПП-2" завершиться в березні.

Росія використала у власних інтересах ситуацію на світовому ринку після пандемії та знизила поставки, що стало одним із факторів вибухового зростання цін на газ у Європі. Москва дає зрозуміти європейським партнерам, що збільшення поставок газу можливе за умови схвалення сертифікації оператора "ПП-2". Докладніше про те, чого домагається Кремль, читайте у статті Михайла Гончара ""Північний потік-2": три мети Путіна і як його зупинити" у ZN.UA.