UA / RU
Підтримати ZN.ua

У "Київенерго" поскаржилися на невиплату державою 500 млн грн субвенцій та боргів по субсидіях

Держава та державний "Нафтогаз" активно наживаються на субсидіях, заявив комерційний директор підприємства.

Борг держави перед ПАТ "Київенерго" по субвенціях, пільгах та субсидіях на сьогодні досяг суми в 500 млн грн, заявив в коментарі для DT.UA комерційний директор підприємства Євген Бушма.

За його словами, в результаті несвоєчасного нарахування виділених підприємству коштів, на балансі "Київенерго" утворилася "діра" за частину жовтня і листопад.

"Зараз, через несвоєчасні субвенції та борги держави перед нами з оплати пільг і субсидії, у наc утворилася діра в півмільярда за частину жовтня і листопад.", – зазначив він.

Бушма також зазначив, що найактивніше на субсидіях сьогодні наживається державний "Нафтогаз".

"Основний "олігарх", що наживається на субсидіях - держава і державний "Нафтогаз". Наприклад, у середу ми одержали оплату на 20 млн грн пільг і субсидій, з яких від 80 до 90–95% транзитом іде в "Нафтогаз". І в грудні ніяких перспектив по 100% розрахунку держави за пільги і субсидії немає, тому що, вибачте, гроші в бюджеті закінчилися. Ця "діра" у нас буде мінімум у 700 млн грн, тільки за оплату держави на нашу адресу по пільгам і субсидіям", – уклав він.

Читайте також: Рада додала місцевим бюджетам 6,8 млрд грн на субсидії і пільги з оплати ЖКП

Раніше Юлія Самаєва у своїй статті для DT.UA писала, що уряд готовий запустити монетизацію субсидій для теплогенеруючих підприємств і скасувати клірингові розрахунки між НАК "Нафтогаз України" і теплопостачальниками, не створивши попередньо механізмів урахування реального споживання, прозорого тарифоутворення та верифікації одержувачів субсидій, що ставить реформу енергетичної сфери "з ніг на голову".

Читайте інтерв'ю DT.UA з керівниками газо - та теплопостачальних компаній, присвячені складнощам оплати комунальних послуг, в матеріалі Алли Єрьоменко "Як не стати безхатьком" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".