UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві затвердили категорії пільговиків у транспорті на наступний рік, більшість з яких вже є в законах

Цим же рішенням депутати затвердили порядок використання коштів, передбачених у бюджеті Києва, на компенсаційні витрати транспортним підприємствам міста. 

Київрада затвердила перелік категорій осіб, яким у 2022 році буде надане право на пільговий проїзд у муніципальному транспорті загального користування. Рішення підтримали 94 депутатів Київради зі 105, зареєстрованих у сесійній залі, повідомляє УНІАН.

Рішення прийнято, як невідкладне, з метою врегулювання порядку використання коштів, передбачених у бюджеті Києва на компенсаційні виплати за пільговий проїзд у міському пасажирському транспорті окремих категорій осіб. 

Отже, безоплатний проїзд у наступному році надано таким категоріям осіб, місце проживання яких зареєстровано у Києві, та осіб, взятих у місті на облік, які переміщені з тимчасово окупованих територій, районів проведення АТО:

Для учнів закладів профтехосвіти, студентів освітніх закладів зберігається пільговий проїзд у період з 1 вересня по 1 липня наступного року у розмірі 50% від вартості проїзду.

Також рішення включає категорії осіб, яким право пільгового проїзду надано на рівні держави:

Цим же рішенням депутати затвердили порядок використання коштів, передбачених у бюджеті Києва, на компенсаційні витрати транспортним підприємствам міста.

Зазначимо, що перелік категорій громадян, яким надається право безоплатного проїзду у громадському транспорті, в Україні затверджено низкою законів, які мають виконуватися на постійній основі, якщо іншого не визначено в самому законі, на території всієї країни.

Раніше Уряд також монетизував пільги на проїзд у громадському транспорті. Постановою визначено, що фінансування видатків з надання переведених в готівку пільг здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Їх обсяг визначається шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті на 30 поїздок. Отже, місцеві влади скоріше повинні перейматися укладанням верифікованих списків пільговиків.

У попередні роки Київська міська рада затверджувала перелік категорій, які не мають права на безоплатний проїзд у пасажирському транспорті загального користування, але яким місто було готове надати пільгу. Так, зокрема, у 2018 році рішенням від 18 грудня № 459/6510 було затверджено міську цільову програму "Турбота. Назустріч киянам" на 2019 - 2021 роки, згідно з якою було визначено перелік категорій, що отримали пільги на проїзд за ініціативою міста.

Як писало ZN.UA, раніше в Києві вкотре заборонили роботу громадського транспорту без опалення. Відповідне розпорядження, яке в частині опалення фактично дублює раніше представлений столичною владою договір "Про організацію перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування", підписав перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Перелік пільгових категорій та актів законодавства, які їх визначають, виглядає наступним чином: