UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС продовжують сперечатися через заморожені активи РФ — Bloomberg

Думки Єврокомісії та ЄЦБ розійшлися.

Єврокомісія розійшлася у поглядах із Європейським центральним банком (ЄЦБ) щодо планів використання прибутку від заморожених активів російського Центрального банку на суму понад 200 мільярдів євро (217 мільярдів доларів) для допомоги у відновленні України. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на джерела.

Чиновники виконавчої гілки влади ЄС у четвер, 13 липня, заперечили главі ЄЦБ Крістін Лагард у попередженні про те, що дії проти підсанкційних активів можуть загрожувати фінансовій стабільності єврозони та ліквідності спільної валюти.

Минулого місяця на саміті в Брюсселі лідери ЄС домовилися обережно просуватися вперед у роботі над планом оподаткування непередбачених доходів, отриманих від заблокованих активів, при цьому, Єврокомісія спочатку заявила, що висуне відповідну пропозицію цього літа.

Але, за словами одного з чиновників, цей графік змістився на період після літніх канікул, оскільки Єврокомісія і ЄЦБ розійшлися в думках, а держави ЄС також розділилися щодо цих двох позицій.

Читайте також: У США представили законопроект про конфіскацію та передачу російських активів Україні

Єврокомісія відкинула аргументи ЄЦБ, заявивши, що будь-який ризик виник - і був оцінений - коли активи були заблоковані в лютому 2022 року після вторгнення Росії в Україну, і що поки що жодні з цих побоювань не матеріалізувалися. За словами одного з джерел Bloomberg, цей варіант не впливає на самі активи або будь-які претензії Центрального банку Росії, а також не стосується ролі ЄС у зберіганні цінних паперів.

Ці розбіжності проявилися в четвер на зустрічі міністрів фінансів країн єврозони, в якій взяли участь Лагард і віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Ризик непередбачуваних наслідків

За словами одного з учасників зустрічі, глава ЄЦБ заявила, що податок на непередбачені доходи може підірвати євро і призвести до переосмислення серед власників резервів. Вона зазначила, що сума, поставлена на карту, значно більша, ніж кілька мільярдів, які цей крок принесе Україні, а потім закликала до обережності і заявила, що будь-яке рішення має прийматися лише за умови, що G7 також це підтримуватиме це.

Читайте також: ЄС бачить перешкоди для арешту російських активів – Bloomberg

Лагард похитала головою, коли Домбровскіс виклав контраргументи Єврокомісії та аргументи на користь податку на непередбачувані доходи. Деякі країни ЄС підтримали застереження Лагард, в той час як інші зазначили, що це питання про те, як просуватися вперед. Міністри фінансів знову зустрінуться у п'ятницю, 21 липня.

Заморожені активи можуть принести близько трьох мільярдів євро непередбаченого прибутку, хоча за деякими оцінками ця цифра може бути ще вищою. Більше половини активів знаходяться в готівці і на депозитах, а "значна частина" решти - в цінних паперах, які перетворяться в готівку в міру їх погашення протягом наступних двох-трьох років.

Намагаючись подолати розбіжності, Франція запропонувала розглянути двоетапний процес на окремій зустрічі на початку цього тижня, зосередившись спочатку на заморожуванні доходів, а потім обговоренні того, як їх використовувати.

Один зі співрозмовників Bloomberg стверджує, що цей крок - у поєднанні зі стриманістю ЄЦБ, спрямований на те, щоб підірвати можливість запровадження податку на непередбачені доходи.

Ще однією умовою, яку країни ЄС поставили перед процесом, є пошук підтримки та координації дій із G7.

Очікується, що міністри фінансів G7 та ЄС обговорять це питання в кулуарах ширшої зустрічі країн G20 в Індії 16 липня. ЄС хотів би, щоб G7 оприлюднила неофіційну заяву цього літа, але остаточне рішення ще не прийнято.

Переговори між ЄС і G7 поки що були позитивними, кажуть джерела Bloomberg. Деякі країни воліли б залишити на розгляді сильніші альтернативи, в той час як інші хочуть чіткості навколо того, що варіант з непередбаченими доходами застосовуватиметься лише до приватних клірингових центрів.

Читайте також: Краще стягнути з Росії репарації, ніж віддати Україні заморожені російські активи - ексрадник МВФ

Досі не існує працюючого механізму передачі Україні заморожених російських коштів. Тетяна Хутор розповідає, як країни-партнери вирішують цю проблему, та вказує на «П’ять кроків на шляху до російських грошей на відбудову».