UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Forbes назвали суму, яку Росія потратила на війну проти України

Вона складає чверть минулорічних бюджетних доходів країни. 

Вторгнення Росії в Україну викликало всередині країни-агресорки суттєві економічні проблеми, які, насамперед, відчуває цивільне населення. Масовані ракетні удари, невдалі наступальні операції та закупівля озброєнь в Ірану коштували РФ близько $82 мільярдів за дев’ять місяців. Про це пишуть журналісти Forbes.

Джерело повідомляє, що вищевказана цифра включає в себе безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій. Та не включає стабільні видатки на оборону, або втрати пов’язані з економікою. Цікаво, що доходи минулорічного бюджету Росії склали $340 мільярдів (тобто на війну витрачено вже чверть від цієї суми). 

Журналісти зазначають, що весною, коли РФ все ще отримувала близько $1 мільярда на день від продажу нафти та газу, витрати на так звану спецоперацію не відчувалися настільки гостро, як зараз. Але після введення санкцій з боку Заходу ситуація змінилася, оскільки Росія вже практично втратила весь європейський ринок. 

Читайте також: Стала відома сума репарацій, яку Україна вимагатиме від Росії

В дослідженні підкреслюється, що восени видатки на війну почали зростати і зараз складають приблизно $10 мільярдів на місяць

Зазначається, що значна сума з бюджету РФ передбачена на забезпечення військовослужбовців. Мобілізація суттєво збільшила цю статтю видатків.

“Контрактним солдатам армії обіцяють зарплату від 200 тисяч рублів на місяць за війну в Україні та додаткові виплати. В середньому, на одного солдата, витрачається близько $200 на день. В жовтні Росія різко збільшила чисельність своїх військ. 300 тисяч мобілізованих обійдуться бюджету РФ в додаткові $1,8 мільярда на місяць. Окрім цього необхідно збільшити витрати на забезпечення і амуніцію”, — сказано у статті.

Загальні витрати на зарплату військових, які залучені до бойових дій, складають близько $2,7 мільярда після проведення мобілізації. Також за останні місяці зросла сума компенсацій пораненим та сім’ям загиблих військовослужбовців. Якщо влітку вона оцінювалася приблизно в $1 мільярд щомісячно, то за останній місяць війни вона перевищує $3,5 мільярда.

Читайте також: NYT: Російська війна проти України продовжить гальмувати ріст економіки світу в 2023 році

Раніше експерти спрогнозували, що подальша мобілізація ще більше погіршить умови підготовки російських резервів.

Останній звіт Центробанку Росії підтверджує, що санкційний тиск на країну не справляє очікуваного нищівного впливу, навіть якщо врахувати не лише озвучені, а й замовчані Банком Росії чинники. Про це пише Юлія Самаєва в тексті "Економіка РФ: час усе ще на боці агресора".