UA / RU
Підтримати ZN.ua

У фінсектора України значний потенціал, але у НБУ немає реальних планів на його розвиток - експерт

НБУ не пропонує механізмів для реформування системи.

В України є значний потенціал для розвитку фінансової системи і прискорення економічного зростання. Про це свідчать основні показники ефективності фінансової системи країни. Однак у Нацбанку немає планів на реальний розвиток фінсектора, пише Юлія Самаєва, редактор економіки ZN.UA.

Індекс фінансового розвитку (FD index) - один з ключових показників оцінки ефективності фінансової системи країни, оскільки відображає зв'язок між монетизацією, рівнем розвитку фінансової та грошово-кредитної систем і темпами економічного зростання. Чим ближче цей індекс до одиниці, тим ефективніше та або інша фінансова система. FD індекс України - 0,21, на рівні таких країн як Болівія (0,25), Гондурас (0,22), Сурінам (0,20), Беліз (0,21), Нігерія (0,24) і Кот-Д'івуар (0,23). При цьому рівень ВВП України істотно вище, ніж у цих країнах, а порівняно з нами за рівнем ВВП країни мають індекси FD в межах від 0,30 до 0,44. Тобто Україна має значний потенціал для розвитку фінансової системи і, відповідно, прискорення економічного зростання.

«На жаль Стратегія розвитку фінансового сектору до 2025-го року, створена Національним банком, не пропонує рішень. НБУ ніби погоджується з тим, що активність небанківських фінансових установ та їх внесок в економічне зростання залишаються низькими, обсяги операцій з акціями та облігаціями підприємств нікчемні, а інфраструктура ринків капіталу і організованих товарних ринків нерозвинена і не ефективна. Але при цьому Нацбанк не пропонує жодного дієвого механізму, який би дозволив швидко і якісно реформувати сектор», - пише автор.

До 2025 року НБУ планує досягти: повної валютної лібералізації; збільшення активів публічних інститутів спільного інвестування з 0,1% від ВВП до 5%; зростання рівня проникнення страхування з 1,4% ВВП до 3; зростання обсягів активів накопичувального пенсійного забезпечення не менше 0,1% від ВВП до 2%; впровадження регулювання ринку криптоактивів; вихід України в топ-50 рейтингу IGC World Economic Forum по компонентам «Розвиток фінансового ринку», «Фінансування з допомогою місцевих ринків капіталу» і «Регулювання фондових бірж».

«І для досягнення цих, погодьтеся, скромних показників НБУ тільки до 2024-го року планує закінчити нормативно-правові зміни і розробку «дорожніх карт» реформ», - пише автор.

Читайте також: Нацбанк залишив облікову ставку на колишньому рівні

Докладніше читайте в матеріалі Юлії Самаєвої, редактора економіки ZN.UA – «Ні зайти, ні вийти».