UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина стала головним постачальником цитрусових в Україну у 2022 році

Частка цієї країни в імпорті плодів склала близько третини.

У структурі закордонних поставок сільгосппродукції до України найбільша частка у 2022 році припала на продукцію групи «Плоди та горіхи» та склала 10,5%. Це сталося переважно за рахунок цитрусових плодів,бананів, екзотичних фруктів – авокадо, ананасів, хурми, ківі, а також винограду і кісточкових фруктів.

Про це заявив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

Читайте також: В Україні може зрости ціна на хліб та фрукти – експерт

Так, за даними Державної митної служби України, у 2022 році обсяги імпорту плодів та горіхів становили 663 млн доларів США, що на 21 % менше показника 2021 року – 835 млн доларів США.

Експерт наголосив, що протягом останніх п'яти років основним постачальником продукції цієї групи залишається Туреччина. У 2022 році частка Туреччини у вартості вітчизняного імпорту плодів склала близько третини – 30,7 %, зазначив експерт.

«Також значні закупівлі фруктів українські компанії здійснили в Еквадорі  – 13,4 %. Значно менші обсяги поставок з Греції (6,3 %), Колумбії (5,0 %), Іспанії (4,7%), Коста-Рики (4,6 %) та Єгипту (4,3 %). Сукупно ці сім країн сформували 2022 року 69 % вартості імпорту продукції даної групи до України», – сказав Духницький.

В Україні найбільшим попитом серед плодово-ягідної продукції традиційно користуються цитрусові і банани, які у 2022 році сформували 60 % вартості її імпорту.

Науковець додав, що минулого року по всіх товарних позиціях, за винятком кавунів і динь, фіксувалось зниження закордонних закупівель у грошовому виразі.

Раніше ми писали, що в Україні зросли ціни на імпортні помідори.