UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цукор за рік подорожчав майже на 70%. Пояснюємо чому

При цьому компанії синхронно підвищували ціни на цукор.

За рік ціна цукру на внутрішньому українському ринку зросла на 69%. Ще 5 квітня 2021 року Антимонопольний комітет (АМКУ) почав справу проти групи «Астарта» і ТОВ «Радехівський цукор» за ознаками змови на ринку первинної реалізації білого цукру, пишуть Галина Верцимаха та Анжеліка Ізотова у статті «Ціни на цукор, яйця та олію — вище неба, ефективність АМКУ — нижче плінтуса» для ZN.UA. Авторки зазначили, що компанії синхронно підвищували ціни: за один і той же період (у вересні-листопаді 2020-го) в середньому на 48% і без об'єктивних на це причин.

Сьогодні розслідування триває. Але оскільки законодавець не обмежив АМКУ у термінах його проведення, очікувати на швидкий результат не доводиться. Як і реакції Комітету, яка мала б принаймні припинити порушення, що продовжуються, не кажучи вже про те, щоб попередити майбутні.

Враховуючи практику АМКУ щодо необґрунтованого затягування термінів розслідування, експерти неодноразово пропонували депутатам закріпити у законодавстві граничний термін їх проведення. Однак жоден із трьох парламентів, які змінилися за ці десять років, так і не зміг зробити цей простий, але дуже важливий крок.

Читайте також: АМКУ перевірить підвищення цін на яйця і цукор

Раніше повідомлялося, що у жовтні 2021 року світові ціни на продукти харчування зросли до пікового значення за попередні 10 років та перевищили попередній пік, який спостерігався у липні 2011 року. Зростання було зумовлене продовженням підвищення світових цін на рослинні олії та зернові.

Середні ціни на продукти харчування у вересні поточного року в порівнянні з вереснем 2020 року зросли на 14,3%. За даними Держстату, найбільше подорожчали: цукор — на 88,0%, олія — на 71,7%, яйця — на 60,7%.