UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни в Україні: експерти розповіли, на скільки та чому подорожчає м'ясо та ковбасні вироби

Багато факторів вказують на те, що ціни будуть рости.

Високі темпи здорожчання м'яса учасники ринку пояснюють обмеженими можливостями виробництва. Свиней в Україні вже менше 5 млн голів. За даними Мінагрополітики, поголів’я свиней станом на початок травня скоротилося на 7% проти відповідного періоду 2022-го. Про це для ZN.UA пише Лариса Гук, експерт у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА", у статті «Зниження цін на продукти скасовується: нові часові орієнтири вже озвучені».

Попередні роки баланс попиту-пропозиції трохи вирівнював імпорт, однак на тлі підвищення світових цін імпорт ослаб. Після того як ціни в Європі зросли, продавати за межі ЄС вже невигідно. Якщо торік Україна завезла майже 47 тис. тонн свинини та 31 тис. тонн сала, то за 4 місяці поточного року підприємці завезли 3,5 тис. тонн (приблизно у 4,5 рази менше) свинини та 8,5 тис. тонн сала.

Ціни на свинину продовжують зростати. Держстат зафіксував середню ціну в роздрібній мережі за результатами квітня на рівня 182 грн/кг, хоча ще в березні ціна трималася відмітки 167,65 грн/кг. Ще навесні 2022 року свинина в магазинах продавалася по 130—132 грн/кг.

Учасники ринку не виключають подальшого зростання цін по країні до 200 грн/кг. Приблизно така ж ситуація з готовими м’ясними та ковбасними виробами.

Читайте також: Фахівці з моніторингу цін проти аналітиків НБУ: тарілка борщу знову подорожчала

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.