UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни пішли вгору: в Україні подорожчав один з салатних овочів

Аналітики пояснили причини підвищення цін.

В Україні спостерігається зростання цін на тепличні огірки. Представники більшості тепличних комбінатів зазначили, що перший оборот було повністю завершено, а залишки продукції також повністю реалізовано. Однією з причин підвищення цін на цю продукцію стало значне скорочення пропозиції огірка на ринку. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 19 липня, представники стаціонарних тепличних комбінатів відвантажували огірки в діапазоні від 25 до 50 грн/кг ($0,60-1,21/кг), що в середньому на 40% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Читайте також: Визначили товари, на які в Україні найбільше зросли ціни з початку літа

Але виробники, які працюють із цілорічним циклом виробництва, збільшили вартість своєї продукції орієнтуючись на стабільний попит з боку покупців.

Учасники ринку підкреслили, що основною причиною, яка спровокувала зростання цін, стало істотне скорочення пропозиції овочів на ринку.

«При цьому низка тепличних комбінатів, які вже завершили реалізацію огірків першого обороту, з другим оборотом планують вийти не раніше середини серпня. Водночас попит на тепличні огірки утримується досить високий, що також надає додаткову підтримку цінам», – йдеться у повідомленні.

Аналітики додали, що не допомагає зняти навантаження на ринку тепличних овочів і продукція відкритого ґрунту. Пропозиція останньої цього тижня істотно скоротилася через сталу спекотну і суху погоду практично на всій території України.

Експерти зазначили, що зараз ціна на тепличні огірки в Україні вже в середньому у 2,5 раза вища, ніж у середині липня 2023 року. За словами ключових гравців ринку, компенсувати брак пропозиції за рахунок імпортної продукції найближчими днями навряд чи вдасться, оскільки поставки наразі вельми незначні й нестабільні.

Раніше ми писали про те, що за два роки повномасштабної агресії РФ, в Україні скоротився обсяг виробництва фруктів. У розрізі товарних груп спостерігалося незначне збільшення за насіннячковими, деяке зниження за кісточковими, тоді як для ягід та горіхів змін фактично не відбулося.