UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на продукти: чи подорожчає картопля

Ціна на цей овоч зараз низька.

Попри війну, у 2022 році в Україні змогли зібрати високий врожай картоплі. Ціна на  картоплю залишається низькою, оскільки є велика пропозиція цього продукту на ринку. Аналітики видання East Fruit розповіли, чому в Україні рекордно знизилися ціни на картоплю.

Високий врожай картоплі в Україні змогли отримати не лише фермери, але й домогосподарства. З огляду на збройну агресію Росії, багато жителів України вирішили підстрахуватися і забезпечити себе продукцією з власного городу, різко збільшивши вирощування картоплі на присадибних ділянках.

Читайте також: Ціни на продукти: в Україні стрімко подорожчала морква

Таким чином різко зросла пропозиція картоплі на ринку, але попит знизився. Багато жителів України змушені були покинути свої домівки, рятуючись від бойових дій, окупації своїх міст і сіл, відсутності світла і тепла внаслідок терористичних атак росіян на об’єкти цивільної інфраструктури. Так, кількість споживачів картоплі в країні стала набагато меншою.

Якщо ж пропозиція продукції зростає, а кількість споживачів падає, то природно, що ціни на продукцію також знижуються. Що власне і сталося.

«Уже зараз можна констатувати, що оптові ціни на картоплю в Україні в сезоні 2022/23 років будуть рекордно низькими для останніх років і що професійні фермери зазнають значних збитків», – резюмували аналітики.

Але не всі овочі дешевшають в Україні. Раніше ми писали, що зросла ціна на білокачанну капусту. Експерти повідомляють, що в країні є високий попит на неї, тоді як запаси цієї продукції в господарствах виснажені.