UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на овочі: в Україні подешевшали помідори

Аналітики назвали причини зниження цін.

В Україні після новорічних свят стрімко знижується ціна на імпортні томати. Але зараз цей овоч коштує дещо дорожче, ніж у першій половині січня минулого року. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Експерти зазначили, що протягом останнього тижня в Україні тепличні томати подешевшали в середньому на 17%. Так, станом на 12 січня продавці пропонували до продажу цю продукцію по 65-75 грн/кг ($1,72-1,98/кг), залежно від якості та обсягу партії. Аналітики додали, що ще тиждень тому оптові партії імпортного томату на українському ринку реалізовувалися загалом по 90 грн/кг ($2,38/кг).

Читайте також: В Україні підвищилися ціни на огірки: з чим це пов'язано

За словами експертів, зараз ціни на турецький томат в Україні в середньому на 16% вищі, ніж за аналогічний період минулого року.

«На додачу, нинішні цінники на помідори залишаються найвищими, як мінімум, за 5 останніх сезонів на внутрішньому ринку України», – йдеться у повідомленні.

Гравці ринку пов'язують таке різке подешевшання томатів з досить помітним зниженням торгової активності в даному сегменті після свят. Але якість нереалізованої продукції, що накопичилася на складах оптових компаній, стрімко погіршується. Це змушує продавців поступово знижувати ціни на імпортний томат.

Раніше ми писали, що в Україні зросла ціна на один з базових овочів борщового набору.