UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на м'ясо: якими вони будуть цього літа

Зміна вартості м'яса впливає на попит.

Через військову агресію РФ в Україні зростають ціни на популярні продукти харчування. В тому числі – на м’ясо. За даними Державної служби статистики України, за п’ять перших місяців 2023 року ціни на свинину зросли на 12%, тушку птиці – на 8%, яловичину – на 6%, пише «УНІАН».

Читайте також: Ціни на ягоди: в Україні подешевшала черешня

За їх інформацією, зараз покупців, в першу чергу, приваблюють дешевші види м’яса. Наприклад, замість свинини купують курятину. Також споживання м’яса в Україні продовжує скорочуватись: за оцінками продавців, протягом війни наші громадяни стали купувати м’яса менше десь на 9-10 %. Особливо, тих видів, які найбільше подорожчали.

Зараз вартість м’яса залежить від обсягів поголів’я худоби, витрат на логістику та переробку, а також від рівня споживчого попиту в окремому регіоні.

Згідно з розрахунками аналітиків асоціації «Свинарі України», у травні середня ціна охолоджених напівфабрикатів зі свинини склала 202,5 гривень за кілограм, що на 3,8 % вище за середній квітневий показник. При цьому, у квітні приріст цін був помітно вищим та складав 8,4 %.

Станом на кінець червня, за даними порталу Мінфін, свиняча грудинка коштує в середньому 180,36 грн/кг, лопатка – 192,09 грн/кг, ошийок – 236,02 грн/кг. Разом з тим ціна свинячої підчеревини складає 184,21 грн/кг, ребер – 179,96 грн/кг, шашлика – 210,66 грн/кг.

Як зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнеса Максим Гопка, імпортна свинина наразі дорожча на 15-20 %, ніж вітчизняна. Також він проаналізував цінову ситуацію із іншими видами м’яса.

«Ціни на яловичину зростають по мірі збільшення вартості факторів виробництва. Попит на цей вид м’яса є помірним і тому найменше піддається ціновому впливу. Виробництво курятини є стабільним, а ріст ціни можливий через здорожчання виробництва», – розповів експерт.

Наразі кілограм гуляшу з яловичини коштує у вітчизняних магазинах в середньому 242,91 гривень, яловичих ребер – 160,48 гривень. Водночас вартість курячого стегна складає 107,45 грн/кг, гомілки – 73,95 грн/кг, тушки – 73,80 грн/кг, філе – 143,97 грн/кг.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський прогнозує, що наступне відчутне зростання цін на м’ясо варто очікувати вже восени.

«Зараз спостерігається певна стабілізація цін. Проте, восени інфляція прискориться. Через зростання цін на електроенергію, корми, пальне будуть зростати й ціни на м'ясо. В середньому, за рік вони зростуть на 15 відсотків», – сказав економіст.

Тож українцям варто бути готовими знов збільшити витрати на м’ясо, адже, на жаль, падіння їхньої вартості не передбачається. Що ж стосується пропозиції на вітчизняному м’ясному ринку, експерти заспокоюють – продукції вистачить на всіх. Масовий виїзд українців за кордон і загальне зменшення рівня споживання всередині країни не дадуть виникнути дефіциту.

Коли ціни на продукти стабілізуються, скільки зараз коштує приготувати борщ та що відбувається з цінами на м’ясо, читайте в матеріалі Лариси Гук «Зниження цін на продукти скасовується: нові часові орієнтири вже озвучені» на ZN.UA.