UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на яблука: експерти пояснили, чому вони зросли цього року

На це вплинуло кілька факторів.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні значно підвищилися ціни на продукти харчування. За інформацією аналітиків EastFruit, оптові ціни на яблуко в Україні наразі більш ніж удвічі перевищують показники минулого року.

Читайте також: Літо-2023: прогноз експертів щодо урожаю фруктів в Україні

Вони також зазначили, що зараз попри непоганий врожай яблука 2022 року, на ринку вже починає превалювати пропозиція імпортного яблука. Особливо в сегменті продукції середньої та високої якості. Середнє зростання оптових цін відносно тієї ж дати 2022 року склало 149%.

За рівнем оптових цін серед популярних сортів виділяються «Голден Делішез» і «Фуджі» – їх продають у середньому по 20 грн/кг оптом. Аутсайдери – «Джонаголд» і «Ренет Симиренка», які продаються по 16 грн/кг у середньому.

Найбільше зросли ціни на яблуко сорту «Голден Делішез» – майже втричі порівняно з минулим роком. Також більш ніж у 2,5 рази подорожчали сорти яблука «Гала» і «Гренні Сміт». А ось «Айдаред» виріс у ціні найменше – у 2,1 рази. Це свідчить про вподобання споживачів до різних сортів, а також пов’язано з особливостями зберігання різних сортів яблука.

Оскільки з весни й до осені Україна жила в умовах постійних терористичних атак Росії на цивільну інфраструктуру, а саме на систему енергопостачання країни, то зберегти яблуко загалом було доволі складно, і окремі сорти особливо. Українські виробники змушені були поспішати з розпродажем яблука зі сховищ, бо не були впевнені в можливості збереження їхньої якості.

Чому ціни на яблука зросли вдвічі

За словами експертів, вся справа в базі для порівняння – 2022 року ціни на яблуко були невисокими й навіть почали знижуватися до травня, оскільки нові логістичні шляхи ще не було відпрацьовано, а порти України були заблоковані. Це призвело до необхідності розпродажу яблука за мінімально можливими цінами

Також потрібно врахувати, що 2022 року багато садівників упустили можливості провести обробітки в садах у весняно-літній період, а також відчувався дефіцит робочих рук. Це негативно позначилося на якості яблук і погіршило їх збереження в зимовий період.

Нагадаємо, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, заявив, що динаміка зростання споживчих цін на продукти харчування поступово стабілізується. За його словами, за рік війни продукти харчування в Україні подорожчали на 31,5 %.