UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна землі в Україні: як подорожчали сільгоспугіддя за три останніх роки

Наразі ціни вищі, ніж до початку великої війни.

Більшість експертів вважає, що через те, що громадянам України дозволили продавати-купувати землю сільськогосподарського призначення, вона буде дорожчати щороку.  Так, у поточному році вартість землі на 10 – 15% більша, ніж до повномасштабного вторгнення, пише 24tv.ua.

За оцінками Київської школи економіки, з моменту відкриття ринку було укладено понад 172,8 тисяч угод купівлі-продажу сукупною площею майже 380,5 тисяч гектар землі. Це лише 1,08% сільськогосподарських угідь на підконтрольних Україні територіях. Тільки 0,5% ділянок змінили своє цільове призначення після переходу до рук нових власників.

З 2021 року вартість землі зросла на 10%. Станом на червень 2024 року, згідно з даними Opendatabot, в середньому гектар ріллі коштує 49 143 гривні.

Читайте також: Земля в Україні рекордно зросла в ціні, проте кількість угод скоротилася на 13%

Зростання вартості означає підвищення ліквідності землі та капіталізації ринку, а це означає збільшення потенційного обсягу кредитного фінансування (якщо розглядати можливості передачі землі в заставу).

Загалом ціна сільгоспугідь в Україні наразі низька і далека від тої, якою є в Західній Європі. У Польщі, наприклад, вона вища втричі.