UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна на імпортні огірки в Україні зростає

Імпортери не знижують ціну на огірки.

Через повномасштабне військове вторгнення Росії в Україні зростають ціни на продукти. Зокрема, подорожчали імпортні овочі. Попит на імпортні огірки на ринку України поступово слабшає через їх подорожчання. Але імпортери продовжують підвищувати ціни в даному сегменті. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Свої дії продавці аргументують високими цінами на огірок на внутрішньому ринку Туреччини, звідки у зимовий період традиційно ведуться основні поставки цієї продукції на ринок України.

Станом на 15 лютого, вартість імпортних огірків складає 80-97 грн/кг ($2,19-2,65/кг), що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Аналітики називають основною причиною подорожчання імпортного огірка обмежену пропозицію цієї продукції на українському ринку. Після масштабного землетрусу в Туреччині постачання турецького огірка скоротилося до мінімуму. Тому, попри зниження купівельної активності, імпортери продовжують підвищувати відпускні ціни на огірки.

Читайте також: В Україні зросли ціни на імпортні помідори

Слід зазначити, що зараз імпортний огірок в Україні коштує в середньому на 33% дорожче, ніж у середині лютого минулого року.

Але ціна на імпортні огірки продовжить зростати, як мінімум, до кінця лютого, вважають ключові гравці ринку. Підставою для таких припущень є той факт, що поки що імпортні огірки практично не мають конкурентів на українському ринку.

Так, сезон збору огірка нового обороту в більшості українських тепличних комбінатів ще не розпочався. Про перші пропозиції українських огірків поки повідомляють лише поодинокі господарства, при цьому їх продукція коштує дорожче за імпортну. Це пов'язане більш високою собівартістю, адже через перебої з електроенергією витрати на опалення суттєво зросли.

Раніше ми писали, що більшість українців купують у магазинах лише найнеобхідніші продукти.