UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Центренерго» допомагає заробляти підприємствам Коломойського мільярди – «Схеми»

Прогалини в законодавстві допомагають банкрутити «Енергоатом» і заробляти компаніям Коломойського.

Використовуючи прогалини в законодавстві, ПАТ «Центрэнерго», яке скаржиться на ДТЕК Ахметова, отримує електроенергію за ціною вдвічі нижчою від ринкової. Потім держкомпанія дешеву електроенергію перепродує підприємствам Ігоря Коломойського і тим самим сприяє збагаченню олігарха. Про це йдеться в розслідуванні «Схеми: корупція в деталях».

Наголошується, що «Центренерго» продає за двосторонніми договорами та на ринку "на добу вперед" великий обсяг електроенергії, яку не збирається робити. Ціна на електроенергію встановлюється нижче ринкової: у травні, на приклад, 1150 грн за 1 МВт при ринковій за 1400 МВт. Це дозволяє «Центренерго» продати весь заявлений обсяг. При цьому її низька заявлена ціна не дозволяє іншому великому виробнику – НАЕК «Енергоатом» - продати вироблену електроенергію на ринку "на добу вперед".

Наступного дня, коли приходить час постачання електроенергії, оператор ринку НЕК «Укренерго», на підставі оперативних даних бачить дисбаланс і просить «Центренерго» не виробляти заявлений обсяг електроенергії. «Центренерго» погоджується, але висуває умову: продати їй електроенергію зі знижкою для забезпечення діючих контрактів.

Можливість отримання знижки прописано в законодавстві і до червня її розмір становив 50%. Мова йде про зміни до правил ринку електроенергії, затверджених НКРЕКП в грудні 2109 року. «Укренерго» змушена погоджуватися на умови, щоб забезпечити необхідну вироблення «Енергоатому», купує у АЕС електроенергію і продає її з дисконтом «Центренерго».

"Таким чином, «Центренерго», фактично нічого не роблячи, отримує електроенергію для продажу вдвічі дешевше ринкової ціни, а «Енергоатом», який витрачає кошти на виробництво енергії, вимушено продає її з дисконтом", - йдеться в розслідуванні.

Існуюча схема призвела до великих фінансових втрат «Енергоатому» і компанії "Гарантований покупець", які не можуть продати вироблену електроенергію на ринку "на добу вперед". Вона ж дозволила, за даними "Схем", отримати «Центренерго» 1 ГВт/год електроенергії на суму 1,06 млрд грн в жовтні 2019 – лютому 2020 і 2,1 ГВт/год у березні – травні 2020 року.

Від дій «Центренерго» отримують вигоду структури, пов'язані з Коломойським, стверджують "Схеми". Найбільшим споживачем електроенергії від «Центренерго» є фірма «Юнайтед Енерджі» і «Нікопольський завод феросплавів» (НЗФ).

Коли «Центренерго» виставляє на продаж на ринок великі обсяги енергії за дешевою ціною, її купує «Юнайтед Енерджі», яка постачає її підприємствам з орбіти «Приват»: Запорожкому заводу феросплавов, Марганецькому і Покровському Гзк, Дніпроазоту, Укрнафті, Укртатнафті, Ексімнафтопродукт, Одесанафтопродукт, Ситез Ойл.

Все «Юнайтед енерджі» купила у «Центренерго» 3,7 ГВт/год електроенергії на суму 4,57 млрд грн, а НФЗ – 2,7 ГВт/год на суму 3,4 млрд.

Отриманий дохід «Центренерго» використовує для покупки вугілля і газу у компаній, пов'язаних з Коломойським за ціною з 50% націнкою, стверджують «Схеми».

Читайте також: В "Енергоатомі" запропонували вирішення проблеми боргів
 

Після попередньо розслідування "Схем" глава енергетичного комітету Верховної Ради ініціював аудит «Центренерго», початок якого призначено на 20 липня.