UA / RU
Підтримати ZN.ua

Транзит російського газу через Україну збільшився: заявка зросла, хоча очікували, що РФ оголосить форс-мажор

Транзит російського газу збільшився на 7%. 

На ранок вівторка, 13 серпня, обсяги транзиту російського газу в Україну через газовимірювальну станцію “Суджа”, у порівнянні з попереднім днем, збільшилися на 7%. За даними “Оператора ГТС України”, підтверджена номінація на транзит газу через ГВС “Суджа” зросла до 42,4 мільйона кубометрів (12 серпня обсяг був на рівні 39,6 мільйона кубометрів).

Попри війну, російський “Газпром” продовжує подавати газ через ГВС “Суджа”, що приносить компанії приблизно 5 мільярдів доларів щорічного прибутку. Експерти зазначають, що “Газпром” може оголосити форс-мажор у разі фізичного пошкодження обладнання на ГВС, що унеможливить вимірювання обсягів газу. Однак такі рішення російська сторона може прийняти і раніше.

Нагадаємо, що 8 серпня транзитні обсяги впали до 37,25 мільйона кубометрів, що на 6% менше порівняно з попереднім днем. Це найнижчий показник з 1 травня 2023 року.

Читайте також: Європейці уникають українських газових сховищ на тлі російських атак – FT

Повідомлялось, що ЗСУ взяли під контроль газовимірювальну станцію “Суджа” в Курській області РФ. Однак станція продовжує функціонувати як ключовий транзитний об’єкт. Більш того, Україна та Росія планують і надалі продовжувати постачання газу до Європи