UA / RU
Підтримати ZN.ua

Титан – матеріал майбутнього технологічного прогресу

Україна володіє 20% світових запасів титану і має розвинену індустрію переробки цієї сировини. 

Зміни в регулюванні світової торгівлі могли б стимулювати заміну застарілих матеріалів - новітніми у світовому виробництві.

Титан – легкий, міцний, стійкий до корозії та на 45% легший за сталь, що без сумніву робить його основою майбутнього технологічного прогресу. Але світове виробництво має «усталені звички»: видобувати залізну руду, будувати зі сталі кораблі та різати їх на брухт через роки використання замість того, щоб роками користуватися корпусом механізму і тільки іноді покращувати в ньому рухоме внутрішнє обладнання.

«Ми бачимо масштабні переваги використання цього все більш доступного матеріалу. Його застосування в різних індустріях, комерційне та побутове, в наступні роки дасть величезну кількість економічних переваг, порівнянних за масштабом з відкриттям вітряної або сонячної енергетики», - пише у своїй колонці для ZN.UA Андрій Бродський, який багато років працює у титановій галузі.

На його переконання, щоб не гальмувати процес застосування нових технологій потрібні глобальні зусилля, можливо під егідою міжнародних агентств, таких як ООН і СОТ. Ці організації можуть прискорити перехід до передових технологій. Зміни в регулюванні світової торгівлі могли б допомогти стимулювати заміну старих матеріалів і виробничих процесів на нові.

Читайте також: Український титан може змінити світ

Про те, які переваги розвиток титанової галузі дасть Україні, яка володіє 20% світових запасів титану, читайте в колонці «Навчитися давати життя новим хвилям прогресу» на ZN.UA.