UA / RU
Підтримати ZN.ua

"ТАСкомбанк" Тігіпко визначено приймаючим для "Диаманбанка"

Обсяг переданих активів банку дозволить повністю компенсувати вкладникам депозити до 200 тисяч гривень.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб задовольнив пропозицію КБ "ТАСкомбанк", власником якого є екс-голова Нацбанку Сергій Тігіпко, виступити приймаючим банком частини активів і пасивів визнаного неплатоспроможним КБ "Діамантбанк", повідомив екс-керівник останнього Олег Ходачук.

"Щойно Фондом гарантування вкладів прийнято рішення про приймаючий банк на базі активів Діамантбанку. Приймаючий банком визначено ТАС", – написав він на своїй сторінці в Facebook.

За даними Ходачука, обсяг активів, який передається, дозволить в повному обсязі компенсувати всю суму вкладникам з депозитами до 200 тис. грн. Він нагадав, що на момент введення тимчасової адміністрації ця сума становила 1,24 млрд грн.

"Але найголовніша новина для ВКЛАДНИКІВ З СУМОЮ БІЛЬШЕ 200 тис грн полягає в тому, що Фонд залишив собі в повному обсязі всю суму кешу, яка знаходилась на рахунках та в касі банку! ВСЮ! На момент введення адміністрації це було майже 600 млн грн.!!!", – додав Ходачук.

Він вважає, що навіть якщо ФГВФО в ліквідації витратить на різні цілі, не пов'язані з компенсаціями вкладникам, до 150 млн грн, то решти суми вистачить на компенсацію половини обсягу вкладів понад 200 тис. грн.

Ходачук додав, що крім того в ліквідаційний масі залишається великий обсяг якісних, на його думку, активів: житлова нерухомість у центрі Києва, бізнес-центри, бази відпочинку, працюють кредити. "В заявку "ТАС" вони не увійшли або з причини, що їм не дозволили дати обсяг активів більш гарантованої суми або оцінка Фонду була вище оцінки "ТАС", – пояснив він, оцінивши вартість таких активів мінімум в 1 млрд грн.

"Діамантбанк" зареєстрований в листопаді 1993 року. Згідно з даними НБУ, на 1 квітня 2017 року за розміром загальних активів (7,27 млрд грн) "Діамантбанк" займав би 23-е місце серед 90 працюючих українських банків. Станом на 24 квітня власниками істотної участі в "Діамантбанку" були Давид Жванія, Ігор Крезь, Андрій Щукін і В'ячеслав Циганенко, а міноритарним акціонером – екс-народний депутат Микола Мартиненко, який пов'язав визнання банку неплатоспроможним з висунутими звинуваченнями на його адресу з боку НАБУ.

Група "ТАС" заснована у 1998 році, є однією з найбільших фінансово-промислових груп України, розвиває чотири основні напрямки бізнесу: фінансовий, промисловий, венчурний і нерухомість. Згідно з даними Нацбанку, на 1 квітня 2017 року за розміром загальних активів "ТАСкомбанк" займав 20-е місце (8,57 млрд грн), а "Універсал банк" – 25-е місце (4,01 млрд грн) серед 90 діючих банків.

Раніше повідомлялося, що "ТАСкомбанк" готовий виступити інвестором у вирішенні проблем визнаного неплатоспроможним "Діамантбанку".

Нагадаємо, "Діамантбанк", раніше визнаний неплатоспроможним, відзвітував про вихід за підсумками січня-березня 2017 року на прибуткову діяльність після чотирьох кварталів збитків.

Також повідомлялося, що Сергій Тігіпко залишив пост глави АТ "Таскомбанку" і призначений на посаду голови наглядової ради.