UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світовий банк попередив про глобальну економічну катастрофу

Голова Світового банку Джим Ен Кім застеріг Вашингтон про те, що лише кілька днів відділяють США від фінансової катастрофи, яка буде мати глобальні наслідки.

Нездатність політиків у Вашингтоні досягти домовленості про підвищення "стелі" держборгу може стати причиною глобальної економічної катастрофи, повідомляє Reuters з посиланням на главу Світового банку Джима Ен Кіма.

До технічного дефолту США, коли буде досягнуто законодавчо встановленого ліміту держзапозичень, залишилося близько п'яти діб. Проте американським законотворцям досі не вдалося узгодити заходи щодо подолання загрози дефолту.

"Якщо крайній термін буде проігноровано, то це може бути катастрофічною подією для країн, що розвиваються, і, в кінцевому рахунку, завдасть величезної шкоди розвиненим економікам", - заявив глава Світового банку.

- Загроза дефолту США: що залишається за кадром?

Тим часом, переговори республіканців і адміністрації Барака Обами про підвищення планки держборгу знову закінчилися нічим. Основний предмет суперечок - реформа охорони здоров'я. Це ключовий пункт в президентській програмі Обами. Республіканська більшість у конгресі постійно блокує проект бюджету на майбутній рік.

Однак цього разу республіканці запропонували компроміс: планку держборгу все ж піднімуть, але тимчасово. Триватиме це шість тижнів, але натомість реформу охорони здоров'я потрібно відкласти на два роки. Білий дім від таких умов відмовився. Підсумкове рішення залишається за Сенатом, але там більшість у демократів: швидше за все, обійдеться без дефолту. !zn

Читайте також:

Обама відхилив пропозицію щодо тимчасового підвищення стелі держборгу

Республіканці вирішили відстрочити дефолт США і продовжити торги з Обамою

Тільки 5% американців схвалюють роботу конгресу, що позбавив зарплати бюджетників

Бюджетна криза обійшлася США у 2 млрд доларів, наслідки для економіки країни все більш відчутні