UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світовий банк погіршив прогноз зростання світового ВВП у 2022 році

На погіршення прогнозів впливає пандемія COVID-19, урізання бюджетних стимулів та проблеми з постачанням.

Зростання світового ВВП у 2022 році зупиниться на позначці 4,1% проти 5,5% у 2021 році. Про це йдеться у січневому огляді Світового банку (СБ) "Перспективи світової економіки" (Global Economic Prospects, GEP).

Пів року тому СБ прогнозував зростання світового ВВП на рівні 4,3%.

На погіршення прогнозу вплинули спалахи COVID-19, урізання бюджетних стимулів, проблеми з поставками, дестабілізація інфляційних очікувань, несподівані фінансові стреси і можливі кліматичні катастрофи.

"Наступного року прогнозується повернення обсягів виробництва та інвестицій у країнах з розвиненою економікою до рівня, що існував до пандемії, однак у країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, вони залишаться помітно нижче", — зазначають експерти банку.

Уповільнення зростання прогнозується у більшості найбільших економік світу. У тому числі в США, як очікується, зростання цього року сповільниться до 3,7% з 5,6% у 2021 році, у Китаї - до 5,1% з 8%, у єврозоні — до 4,2% з 5 2%.

Тим часом ВВП Індії, згідно з новим прогнозом, зросте на 8,7% після очікуваного підйому на 8,3% у 2021 році.

Влада економік стикається з проблемами підвищеного інфляційного тиску та обмежених можливостей бюджетів. У довгостроковій перспективі цим країнам необхідно буде провести реформи, спрямовані на зниження залежності від цін на сировинні товари, скорочення нерівності та підвищення готовності до криз, йдеться у доповіді.

Читайте також: Bloomberg назвав головні ризики для економіки у наступному році

Вже другий рік пандемія коронавірусу змінює світ. Звичайно, вона не змінила все, але прискорила багато економічних тенденцій, від скорочення населення до цифрової революції. Financial Times назвав тенденції, які можуть визначати економіку у 2022 році.