UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд в Гаазі призначив засідання за позовом "Укрнафти" до Росії

Перше слухання по цій справі вже відбулося.

Третейський суд Гааги приступив до розглядів за двома позовами до Росії з боку ПАТ "Укрнафта" та ТОВ "Стабіл". Мова йде про активи у окупованому Криму. Слухання призначили на 11 липня, передає "Російська служба бі-бі-сі".

Раніше компанії "Укрнафта" і "Стабіл" заявили, що Росія порушила свої зобов'язання перед ними і тим самим перешкоджала їхнім інвестиціям в автозаправні станції, розташовані в Криму.

У Постійній палаті зазначили, що 3 грудня 2015 року арбітраж провів перше слухання по обох справах – тоді розглядалися процесуальні питання. Росія не визнає юрисдикції міжнародного арбітражу в цих розглядах.

Раніше повідомлялося, що сума взаємних позовів України і РФ у міжнародних судах досягла $ 100 мільярдів. Причому українська сторона вимагає від РФ понад $ 63,5 млрд, тоді як Росія – $ 35 млрд.

Найбільші суми позовів стосуються арбітражних розглядів між НАК "Нафтогазом України" і "Газпромом": українська компанія вимагає близько $ 26 млрд (за останніми відомостями від самого НАКку - вже майже $ 30 млрд), тоді як вимоги російського монополіста - $ 32 млрд.

Також Україна подала до ЄСПЛ на Росію за анексію Криму - сума претензій до РФ оцінена в $ 37 млрд. Ще близько $ 570 млн від Росії по "кримському" питанню вимагає державний "Ощадбанк".

Позови проти Росії через втрату майна в Криму вже подали шість українських компаній, повідомила раніше в інтерв'ю DT.UA заступник голови МЗС України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль. Позивачами, зокрема, виступили "ПриватБанк", "Укрнафта", аеропорт "Бельбек", Stabil, Everest Estate і "Ощадбанк".

Що стосується Росії, то Bloomberg нагадує, що РФ подала до лондонського суду позов проти України з вимогою виплатити борг Януковича в $ 3 млрд.