UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд підтримав відмову ДТЕК Ахметова платити за передачу електроенергії при експорті

ДТЕК є найбільшим експортером електроенергії.

Шостий апеляційний адміністративний суд відмовився задовольнити апеляцію НЕК "Укренерго" і Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики, залишивши без змін рішення, якими було задоволено позов ДТЕК Західенерго і скасовано низку положень постанови НКРЕКП, якими конкретизовано обов'язки експортерів електроенергії платити тариф за передачу електроенергії. Про це пише Finbalance.

Холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, який є найбільшим експортером електроенергії, перестав платити тариф на передачу електроенергії при її експорті, посилаючись на те, що експортери в країнах ЄС не платять тариф на передачу, а Україна взяла на себе зобов'язання по синхронізації свого законодавства з ЄС. При цьому ДТЕК через суди намагається отримати право не платити держкомпанії борг.

Тариф Укренерго на передачу електроенергії повинен покривати нестачу коштів ДП "Гарантований покупець" для виплат по "зеленому" тарифу.

Читайте також: Суд в Амстердамі ввів обмеження на ДТЕК Енерго за позовом російського держбанку

Деякі учасники ринку вважають, що Кабмін і НКРЕКП час від часу приймають рішення, спрямовані на подорожчання електроенергії для промислових споживачів, а значить в інтересах ДТЕК Ахметова.

"Зелений" тариф - причина подорожчання на 25% тарифів на електроенергію, яке в основному торкнеться середніх і малих підприємств, присоеденения до мереж обленерго. Детальніше читайте в статті Вікторії Ільченко "Тарифи" зеленої генерації "сплатить бізнес" і в матеріалі Сергія Следзя "Негатівогенератор" на сайті ZN.UA.