UA / RU
Підтримати ZN.ua

Субсидії призначатимуть по-новому: доведеться розповісти про всі доходи і впустити в дім для обстеження

Вочевидь кількість субсидіантів зменшиться ще більше. Адже до сукупного доходу сім’ї планується включити додаткові джерела. 

Міністерство соціальної політики пропонує змінити Методику обчислення середньомісячного сукупного доходу сім'ї для надання соціальних послуг. Відповідний проєкт оприлюднила Федерація профспілок України.

Згідно з проєктом, при обчисленні сукупного доходу сім’ї враховуватимуться доходи у грошовій формі, не лише в національній валюті, а й в іноземній валюті, отримані з будь-яких джерел як на території України, так і за її межами.

До сукупного доходу сім’ї додатково планується включити:

Водночас документом пропонується встановити, що особи не включаються до складу сім’ї отримувача соціальних послуг у випадку, якщо вони фактично не проживають разом.

Це можна зробити на підставі акту обстеження житлово-побутових умов, відомостей з реєстру територіальної громади, що підтверджує відомості про місце проживання (перебування) особи, документально підтверджених даних проживання за іншою адресою (договір оренди майна, відомостей з місця навчання / роботи).

Читайте також: Чому і кого в Україні можуть позбавити субсидії на оплату комуналки

Нагадаємо, станом на 1 січня 2021 року майже 1,8 млн сімей користувалися пільгами при оплаті житлово-комунальних послуг. Субсидії отримували близько 3 млн сімей.

Після завершення цьогорічного опалювального сезону Кабінет міністрів проведе перевірку одержувачів субсидій і державних виплат, і за її результатами може не лише призупинити виплати, а й стягнути раніше виплачені кошти.