UA / RU
Підтримати ZN.ua

Субсидії для багатодітних сімей взимку сягатимуть 10 тис. грн — Мінсоцполітики

Суми залежатимуть від низки факторів

Суми субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для багатодітних родин та дитячих будинків сімейного типу в опалювальному сезоні 2021-2022 років можуть сягати 10 тисяч гривень, повідомляє Міністерство соціальної політики України.

«Сьогодні призначення субсидій відбувається в індивідуальному порядку й залежить від розміру доходу членів домогосподарства і розміру плати за житлово-комунальні послуги, на що впливають тарифи і кількість цих послуг. Зокрема, для багатодітних родин, дитячих будинків сімейного типу, які займають велику житлову площу, розмір субсидій в опалювальному сезоні 2021-2022 років буде складати до 10 тисяч гривень», – пояснив заступник міністра Віталій Музиченко.

Середній розмір субсидій по країні в неопалювальний сезон складає 300-350 гривень, а в опалювальний – до 2 тисяч гривень. Однак залежно від умов споживання житлово-комунальних послуг, складу домогосподарства, рівня тарифів, ця сума може складати й 3-5 тисяч гривень.

Читайте також: Пенсії, субсидії та соцдопомогу можна буде оформити через портал Дія

За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, одержувачі субсидій в Україні сплачують за житлово-комунальні послуги близько 10% своїх доходів. Близько 40% одержувачів субсидії становлять домогосподарства з доходом на одну людину, що не перевищує розмір прожиткового мінімуму. Майже 40% - домогосподарства з доходом до півтора прожиткових мінімумів на людину, 17% - з доходом від півтора до двох мінімумів.

У 2021 році бюджетне фінансування субсидій зменшилося на 7%, незважаючи на ріст тарифів. Детальніше про особливості субсидій цього року читайте у статті Тетяни Кириленко «Хто кого: тарифи проти субсидій».