UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стриманий оптимізм: експерти спрогнозували, що буде з цінами до кінця року

Фахівці очікують уповільнення інфляції.

Через військову агресію РФ в Україні зросли ціни на продукти. У наступні місяці цього року в експертному середовищі очікують уповільнення темпів інфляції. Зокрема, Нацбанк покращив прогноз інфляції на 2023 рік з 18,7% до 14,8%. Експерти розповіли виданню «Фокус», що буде з цінами на продукти в Україні до кінця року.

Директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурин пояснив, що фактичний темп інфляції сповільнився до 0,2% у квітні по відношенню до березня.

Читайте також: Знову подорожчання: в Україні зросла ціна на цибулю

«Таким чином, якщо не відбудеться різкого підняття цін на енергоресурси на світових ринках, споживчі ціни у багатьох категоріях можуть залишитися відносно стабільними до кінця року», — сказав він.

Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук зазначив, що очікує суттєвого уповільнення темпів зростання цін протягом поточного року.

 Він також назвав вагомі фактори, які сприятимуть приборканню інфляції:

Читайте також: Подорожчання продуктів: світові ціни вперше за рік зросли

За словами експертів, різкі й несподівані стрибки цін на окремі продукти, як це було з гречкою, курячими яйцями та цибулею, до кінця 2023 року є малоймовірними.

Науковці з Інституту аграрної економіки прогнозують, що у найближчі декілька місяців ціни на крупи залишатимуться стабільними, але подальше їх зниження не відбуватиметься, або буде незначним в межах 1-2%. Це особливо стосується гречки, дефіциту якої у 2023 році вже не має бути.

Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» наголосила, що у 2023 році не очікується несподіваних стрибків цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці.

«Наразі передумов для цього немає. Однак, в умовах війни, з постійними ракетними атаками можливе знищення або руйнація виробничих потужностей з вирощування худоби і птиці, що може зумовити скорочення пропозиції основних видів м’яса й підвищення цін на нього», – резюмувала вона.

Через російську агресію чимало земель в Україні перетворилися на недоступні або непридатні для використання. Внаслідок чого, за даними Мінагрополітики, у 2022 році прямі збитки й непрямі втрати в сільському господарстві сумарно перевищили 40 млрд дол. Та, попри все, аграрії знайшли шляхи виходу. Один із них – релокація, завдяки якій агропродукцію вирощують в інших кліматичних зонах і задовольняють нею споживачів. Детальніше про це читайте у матеріалі Наталі Савченко «Релокація: продукти дорожчі, але вони є» на ZN.UA.