UA / RU
Підтримати ZN.ua

Страх санкцій: через війну погіршилися торгові відносини між Китаєм та Росією

Китайські компанію побоюються потрапити "пастку санкцій" через торгівлю з РФ.

Китай офіційно залишив за собою право діяти у відносинах з Росією вільно, не зважаючи на західні санкції. Проте торгові відносини між країнами дещо ускладнились, про це пише Bloomberg.

Від початку впровадження жорстких економічних санкцій проти РФ, через військову агресію проти України, китайський ринок уникає постачання сировини з Росії. Вірогідною причиною таких дій, є певне побоювання китайських компаній потрапити у "пастку санкцій". Відтоді банки призупинили фінансування покупок, а трейдери мають проблемами з логістики.

Читайте також: Китайського блогера, який розповсюджував відео про війну в Україні, назвали національним зрадником

В торгово-економічних відносинах країн енергетичний ринок займає одну з ключових позицій. РФ постачає в Китай вугілля і є другим за об'ємом імпортером цієї сировини після Індонезії. А з 2019 року ще значно зріс експорт газу з Росії, завдяки роботі газопроводу "Сила Сибіру".

"Водночас для будь-якої китайської фірми, яка має значні операції за кордоном, постійний доступ до фінансової системи США цінніший, ніж будь-які угоди, які вона може укласти з Росією", – повідомляє Capital Economics.

Нагадаємо, нещодавно відбулася відеозустріч лідерів двох провідних країн світу США та Китаю через війну в Україні. Проте Байден і Сі Цзіньпін не змогли подолати розбіжності щодо війни.