UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стало відомо, за рахунок кого українці у 2021 році отримують відносно дешеве опалення та гарячу воду

Верифікована заборгованість, що склалася через різницю в тарифах, становить 26,9 млрд грн,

Кабмін на своєму засіданні 15 грудня розгляне порядок надання субвенції місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах на газ для потреб населення, з якого випливає, що у 2021 році українці отримували відносно дешеве опалення та гарячу воду тим же шляхом, яким частково свого часу отримали підвищення тарифів. Це випливає з проєкту постанови "Деякі питання здійснення заходів, передбачених пунктом 27 статті 14 Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік"", яка оприлюднена на "Урядовому порталі".

З пояснювальної записки до проєкту документу випливає, що різницю в тарифах на газ для потреб населення буде покрито за рахунок рентної плати АТ "Укргазвидобування" - дочірнього підприємства НАК "Нафтогаз України". Крім того, на погашення різниці в тарифах будуть спрямовуватися надходження від погашення податкового боргу з ПДВ, що сплачується підтриємствами електроенергетики, тепло- та водопостачання.

Зокрема, на погашення різниці в тарифах, планується спрямувати 95% тих рентних платежів "Укргазвидобування", що перевищили зобов'язання компанії в частині ренти. 

Згідно з опублікованим проєктом, верифікована заборгованість, що склалася через різницю в тарифах, становить 26,9 млрд грн, з яких 22,45 млрд грн - борги перед підприємствами теплопостачання, 4,45 млрд грн - перед водоканалами за гаряче водопостачання.

Читайте також: Рентні платежі: економічний суїцид чи спосіб вилучення надприбутків?

Як відомо, з 1 січня 2018 року набрав чинності Закон № 1793-VIII "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату". Законом передбачається 2% від ренти "Укргазвидобування" спрямовувати до обласних бюджетів, 2% – до районних і 1% – до бюджетів місцевого самоврядування за місцем розташування (видобутку) відповідних природних ресурсів. Виняток становлять бюджети міст республіканського й обласного значення та бюджети об’єднаних територіальних громад, які отримають 3%. Решта - 95% від ренти, надходитиме до загального фонду державного бюджету.

Згідно із цим законом, наприклад у 2019 році місцеві бюджети отримали 1,16 млрд грн.

Читайте також: Рентні платежі: економічний суїцид чи спосіб вилучення надприбутків?

Нагадаємо, у вересні 2021 року між Кабміном, органами місцевого самоврядування та НАК "Нафтогаз України" було укладено Меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років (погашення різниці в тарифах).

Згідно із Меморандумом, тарифи на тепло та гарячу воду для населення залишаються на рівні минулого опалювального сезону. А Кабмін зобов'язався виплатити відшкодування різниці між встановленим та ринковим тарифами на комунальні послуги, а також підтримати фінансово громади з низьким рівнем податкоспроможності.