UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стало відомо, які товари найбільше подешевшали в Україні у 2023 році

Роз'яснення дали експерти.

Попри війну, в Україні знизилися ціни на деякі продукти. Так, за даними Держстату, найбільш суттєво з початку 2023 року подешевшало паливо та курячі яйця. Експерти розповіли виданню «Фокус», які групи товарів подешевшали у цьому році.

З початку 2023 року найбільше знизилися ціни на такі категорії товарів:

Читайте також: Ціни на полуницю: чи знизяться вони у червні

Головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Черемісіна наголосила, що у 2023 році продовжують знижуватися ціни на основні види круп.

«Порівняно з січнем, рис подешевшав на 5,4% до 56,73 грн за кг, а гречка втратила в ціні 13,2% й в середньому коштує 59,79 грн за кг. Крупи ячні та пшеничні подешевшали на 2,0 % та 2,8 % відповідно», – сказала вона.

За даними Держстату, найбільшим драйвером інфляції стали овочі, які за січень-квітень 2023 року зросли в ціні 42,6%. Проте у квітні їх подорожчання уповільнилося до 0,3%. Адже невдовзі можна очікувати сезонної стабілізації й подальшого зниження цін.

Також серед драйверів інфляції були м’ясо та м’ясопродукти, які з початку року додали в ціні 5,4%. Так, лише за квітень ця група товарів подорожчала на 3,3%.

Читайте також: Ціни на овочі: в Україні подешевшали тепличні огірки

Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець зазначила, що зростання цін спричинив підвищений попит на м’ясо птиці та свинину напередодні й в період Великодніх свят.

«А найбільше здорожчання свинини (на 2,5-5,4%), пояснюється тим, що страви з неї є традиційними на великодньому столі», — додала вона.

Через російську агресію чимало земель в Україні перетворилися на недоступні або непридатні для використання. Внаслідок чого, за даними Мінагрополітики, у 2022 році прямі збитки й непрямі втрати в сільському господарстві сумарно перевищили 40 млрд дол. Та, попри все, аграрії знайшли шляхи виходу. Один із них – релокація, завдяки якій агропродукцію вирощують в інших кліматичних зонах і задовольняють нею споживачів. Детальніше про це читайте у матеріалі Наталі Савченко «Релокація: продукти дорожчі, але вони є» на ZN.UA.