UA / RU
Підтримати ZN.ua

США, вслід за ЄС, розійшлися у думці з українськими експертами щодо законопроєкту про реформу АМКУ

Цікаво, що категорично проти прийняття законопроекту №5431 виступала Американська торгова палата. 

Сполучені Штати Америки вважають законопроєкт про реформу Антимонопольного комітету України позитивним кроком. Про це посольство США в Україні повідомляє у Твіттері.

“Застосування ефективного конкурентного законодавства має вирішальне значення для ринкової економіки. США та ЄС тісно співпрацюють з Антимонопольним комітетом України, вдосконалюючи конкурентну систему України – законопроєкт про реформу АМКУ №5431 є позитивним кроком”, - ідеться у повідомленні.

Читайте також: ЄС закликав депутатів Ради підтримати законопроект про вдосконалення Антимонопольного комітету

Найближчими днями у Верховній Раді збираються голосувати законопроєкт №5431 в другому читанні. В основу законопроєкту покладена к онцепція реформування конкуренційного законодавства, яка розроблялася народними депутатами за участю міжнародних партнерів з Twinning і FTC.

Верховна Рада ухвалила проєкт в першому читанні 13 липня 2021 року.  

Хоча напередодні, 12 липня, на засіданні комітету з питань антикорупційної політики його члени визнали, що законопроєкт №5431 не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Законопроєкт 5431 визнаний корупційним Національним агентством щодо запобігання корупції.

Категорично проти його прийняття виступили Асоціація правників України, Американська торгова палата і ряд інших громадських і професійних асоціацій і експертів.

У той же час, Європейський союз закликав Верховну Раду України підтримати законопроект про реформування діяльності Антимонопольного комітету України.

"Розроблений за підтримки Європейського Союзу та США, законопроект може стати рішучим кроком до справедливої, сильної української економіки, інтегрованої з ЄС", - зазначали напередодні ухвалення проекту в Представництві ЄС в Україні.

Реформа АМКУ повинна була дати старт антитрастовим перетворенням країни, демонополізації і деолігархізації економіки, як не раз обіцяв і сам президент Володимир Зеленський, і його ключові соратники. Однак на практиці все буде навпаки. Детальніше читайте в статті Олени Поканевич"Антимонопольна реформа в інтересах великого бізнесу, або Специфічний погляд "слуг" на боротьбу з олігархами"

І Джо Байден, і Володимир Зеленський називали антимонопольну політику пріоритетом президентства. На цьому схожість закінчилася, та розпочався рух у протилежних напрямках. Чому це так, можна прочитати в матеріалі засновниці "Ліги антитрасту", екс урядової уповноваженої у справах АМКУ Агії Загребельської - "Олігархи зрадіють монопольній реформі АМКУ"

Коли Банкова розпочала довгоочікувану реформу роботи АМКУ, ніхто не розраховував на диво, Але такого результату все ж таки не очікували. Здається, ринок злочинних ідей наразі єдиний висококонкурентний ринок у державі, пише Юлія Самаєва в матеріалі - "Деолігархізація та демонополізація все. Розходимось".