UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа "Роттердам+" щодо переплати за ЖКГ 20 млрд грн: НАБУ відзвітувало про завершення розслідування другого епізоду

Слідчі встановили необґрунтоване підвищення тарифів на електроенергію.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) вчора, 16 січня, фіналізувало розслідування за підозрою 15 осіб, які звинувачувалися у причетності до запровадження формули "Роттердам+", через яку споживачі електроенергії незаконно переплатили понад 20 млрд грн у 2018-2019 роках. Про це повідомляє прес-центр НАБУ.

Наголошується, що це був другий епізод розслідування. При цьому розслідування стосувалося дій двох колишніх голів Нацкомісії з регулювання ринку електроенергії та комунпослуг, плюс, колишніх та чинних членів та працівники НКРЕКУ, чиновників та приватних теплогенеруючих компаній.

Як встановило слідство, а потім підтвердили висновки експерта, у формулу "Роттердам+" заклали витрати, яких насправді не існувало, а саме – транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій з порту в Роттердамі. Як результат, кінцеві споживачі протягом 2016-2019 років. переплатили понад 39 млрд. грн.

Прийняти таку формулу обчислення НКРЕКУ вмовили представники групи приватних компаній, що теплогенерують, які в результаті і отримали надприбутки. Як наслідок відбулося зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, що призвело до подорожчання товарів та послуг.

Читайте також: У арештованого за поданням НАБУ і САП Кауфмана наростають проблеми - тепер по лінії БЕБ

Нагадаємо, що розслідування першого епізоду у цій справі, де у переплаті понад 19 млрд грн споживачами підозрюються шестеро людей, завершили у вересні 2022 року.

Як писало ZN.UA, думка про те, що велике лихо всіх вилікувало від корупції, — ілюзія. Не вилікувало. Про це читайте у матеріалі - "Керівник головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський: "У нас люди, які підозрюються чи обвинувачуються в корупції, — рукостискані. Їх підвищують по службі, у них беруть інтерв'ю та запрошують на заходи”.