UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа російської "Татнєфті" проти України давно не економічна, а "геополітична історія" – голова Мін'юсту

Суперечка була програна ще 2014 року.

Міністр юстиції України Денис Малюська вважає, що у справі про стягнення "Татнєфтью" з України компенсації втрати частки в "Укртатнафті" російська сторона використовує інструменти гібридної війни, тобто як зброю. Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Тобто "Татнєфть" не ставить за мету сто з чимось мільйонів стягнути. Їх, швидше, цікавить сам процес заподіяння нам різноманітних збитків", – сказав він.

Він нагадаємо, що суперечка була програна давно – у 2014 році.

Крім того, "Татнєфть", яка дуже серйозно пов'язана з державною "Роснєфть", пропустила терміни визнання та виконання рішення арбітражу на території України.

"В принципі, якби вони одразу прийшли, визнали і заявили до виконання, думаю, що воно вже було б виконане. У нас зараз немає навіть процедури для того, щоб ми виконали рішення арбітражу без його визнання на території України", – заявив він.

Він вважає, що ця історія вже давно перестала бути економічною.

"Це теж може бути геополітичною історією. Якщо це комерційна історія, то визнаємо, йдемо в Україну, ми платимо і це питання закриваємо. А тут зовсім інша історія та вимоги", – сказав голова Мін'юсту.

Нагадаємо, що компанія "Укртатнафта" була створена у 1994 році на базі Кременчуцького нафтопереробного заводу. Понад 47% у ній належало компанії "Татнєфть" та уряду Татарстану. У 2007 році "Татнєфть" втратила операційний контроль над підприємством, і на ньому з'явилися нові акціонери, близькі до групи Приват та бізнесмена Олександра Ярославського. Татарстанські акціонери свої частки втратили.

Читайте також: Військові навчання РФ у Чорному та Азовському морях заблокують шляхи до портів України — АМПУ

Повідомлялося, що нафтова компанія "Татнєфть" намагається отримати конфіденційну інформацію щодо роботи банків. Оскільки компанія попросила викликати до американського суду представників 52 банків у рамках справи про стягнення з України $173 млн. компенсації за втрату частки в "Укртатнафті".

Раніше регулятори банків Євросоюзу та США попередили фінустанови про можливі кібератаки з боку Росії.