UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживчі настрої в Україні різко погіршилися

Знизилися всі складові індексу споживчий настроїв.

У березні цього року скоротилися значення всіх складових Індексу споживчих настроїв. Сам же ІСН знизився на 8,9 пунктів порівняно з лютим – до 73,0. Про це свідчать дані дослідження Info Sapiens "Споживчі настрої в Україні", пише liga.net.

Індекс поточного становища зменшився на 7,3 п., склавши 67,2. Складові цього індексу зазнали такі зміни:

- індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 60,1, що на 10,6 п. менше від цього індексу в лютому;

- індекс доцільності великих покупок (х5) зменшився на 4,1 п. і встановився на позначці 74,3.

Індекс економічних очікувань в березні зменшився на 9,9 п. і склав 76,9. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) скоротився в порівнянні з минулим місяцем на 11,7 п., склавши 75,1;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) зменшився на 12,1 п. - до 67,9;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих 5 років (х4) знизився до 87,7, що на 6,0 п. менше показника лютого.

У березні показник індексу очікуваної динаміки безробіття склав 133,4, що на 4,7 п. вище показника минулого місяця.

Індекс інфляційних очікувань стабільний - 185,4, що на 2,7 п. вище за минулий місяць. Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців значно погіршилися: індекс девальваційних очікувань зріс на 21,5 п. - до значення 154,0.

"Індекс споживчих настроїв в березні зменшився до значення квітня 2019 року. Найбільше падіння зафіксоване за індексом оцінки та очікувань особистого доходу і розвитку економіки в найближчий рік", - йдеться в дослідженні.

Втім, ще до коронакризи споживчі настрої в Україні погіршувалися. Так у січні споживчі настрої українців погіршилися на 3,1 пункту – до 89 пунктів за 200-бальною шкалою.

Однак у НБУ вважають, що все "в нормі". Ажіотажний попит на продукти, що спостерігався після введення карантину, спав, ціни на деякі категорії продуктів повернулися до нормального рівня.