UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживча інфляція в Україні досягла показника 4,3% – Держстат

За місяць ціни виросли на 2,2%

Інфляція на споживчому ринку у червні, порівняно із травнем, становила 2,2%, а з початку року – 4,3%. За повідомленням Держстату, базова інфляція у червні, порівняно із травнем, становила 0,5%, а з початку року – 3,3%.

Читайте також: Інфляційні прогнози НБУ на 2023–2024 роки виявилися вкрай неточними: похибка прогнозу становить майже 400% 

Таке значне коливання індексу споживчих цін частково спостерігалось у березні. Наразі інфляційний показник стрімко зростає і він значно вищий за показник у цьому ж проміжку часу за минулий рік. Стрімке зростання інфляції почалося після продовження лібералізації курсової політики Нацбанку та додаткових асигнувань зовнішніх донорів у бюджетні витрати України.

Як зазначали експерти, впродовж останніх місяців споживча інфляція залишалася нижчою за прогнози. Інфляція в травні становила 3,3% в річному вимірі, а поточний консенсус-прогноз інфляції до кінця року становив 7,6%. На думку аналітиків, суттєве зменшення показників інфляції до початку літнього періоду забезпечили низькі інфляційні очікування в першій половині 2024 року, а також стабільність курсу національної валюти і зниження купівельної спроможності громадян.

Водночас на думку аналітиків, інфляційний тиск залишався на високому рівні, що підтверджують і офіційні дані НБУ, який визначив, що базова інфляція в травні склала 4,4%. За прогнозом експертів, зростання інфляції до кінця року є неминучим явищем і обумовлене саме послабленням курсу національної валюти та іншими економічними чинниками – прогнозованим зростанням вартості комунальних послуг і цін на енергоносії, включно з потребою забезпечення автономного електроживлення.